Höstens första utställning på slottet

Höstens första utställning på slottet

Den 24 augusti går höstens första vernissage av stapeln i Ekebyhovs slottsgalleri. Den första utställningen bjuder på verk av konstnärinnorna Nina Kerola och Gudrun Andersson.

Nina Kerola är född 1965 i Åbo, Finland. Hon är utbildad vid Pori School of Fine Arts i Finland, i projektprogrammet på Kungliga konsthögskolan och på Konstfack i Stockholm. Hon bor och verkar i Stockholm och har ställt ut både i Sverige och internationellt sedan början av 90-talet och har under många år även arbetat som lärare i konst.

Nina Kerola bjuder in till ett samtal om att upptäcka platser. Hennes bildvärld väcker tankar om att söka och utforska sin omgivning.

– Det kan vara bekanta miljöer, som skogen eller en främmande sjöbotten som undersöks genom fortsatta

steg ut i det grumliga, där den bara foten måste leta sig fram förbi vasstrån och kallt bottenvatten, förklarar Nina.

I hennes bilder återkommer hon själv som en kvinnogestalt som söker sig igenom öppna landskap. Hon har en vilja att utforska det nya, att ta sig framåt trots att hon inte vet var hon ska landa.

– Samma träd passeras gång på gång och andra moment repeteras i bilderna, som för att påminna oss om hur det känns att kliva in

på en ny plats för att i den finna gamla minnen.

Nina vittnar samtidigt om ett starkt behov av att regelbundet återvända till hemlandet, på finländsk mark hittar hon sin

inspiration och nya bildvärldar.

– I bildserien ”Minnen från förr” återkommer bilder på det gamla barndomshemmet, men jag undrar ifall det som vid första anblicken skulle kunna vara ett sökande bakåt inte också är en väg framåt, berättar Nina.

Hon ställer ut tillsammans med heter Gudrun Andersson. Hon bor i Sandudden och ställer ut nya målningar i tempera. Hon har målat hela livet men de senaste fyra fem åren har hon gjort det intensivt. Hennes utställning går under namnet ”Utsida – insida”.

– Ute i världen, utanpå min kropp. Inne i mig själv, mitt själsliv, naturen som blottar sig i sin helhet eller i detaljer. Vilken sida befinner vi oss på? Vad ser vi? Måleriet kan uttrycka dessa upplevelser. Jag har vandrat många mil runt i min närmiljö. Ofta sitter jag nere vid vattnet och försjunker i upplevelsen, berättar Gudrun.

– För mig är det stora likheter mellan vår planet, ja till och med universum och våra kroppar. Vi är gjorda av samma materia, samma naturlagar lever i oss. Både jorden och kroppen är sårbar. 

Färgens materiella kvalitet är viktig för Gudrun, hon blandar torrpigment och emulsion gjord på ägg och kokt linolja.

– Jag spänner upp och grundar dukarna själv, sedan lägger jag en undermålning i rött. Det röda ger energi och kraft. Det röda kan vara både blod och jordens inre värme.

Det är första gången Gudrun ställer ut på Ekebyhovs slott. Senast hade hon en utställning på galleri Aniara i Sollentuna bibliotek. Hon var också med på ”Kastrering av inre rum” på Crum Heaven på Högbergsgatan i maj, en utställning med stöd från Konstfrämjandet och Iaspis.

Utställningen pågår till 4 september.

EWA LINNROS

Läs också