Höstlovets stora händelse – nya Tappströmsbron

Under vecka 44 hände det grejer på Ekerö, förutom höstlov kom äntligen den nya bron på plats. För att bevittna det fanns både arbetschefen och många nyfikna Ekeröbor på plats.   

– När allt är färdigt kommer det gå fort att åka till skolan, säger Victor Löfstrand som när det inte är höstlov pendlar till skolan i Bromma. 

I maj 2018 började bygget med den nya Tappströmsbron. I november gick arbetet in i en ny fas, något som gjorde platschefen Jorge Prego från företaget Comsa, både nervös och förväntansfull. 

– Detta är den vackraste delen av projektet, vi har jobbat med det här i tre år. Jag behöver inte vara här just nu, men jag är det ändå eftersom det är så spännande, säger Jorge Prego som är arbetschef för brobygget. 

Jorge Prego har varit delaktig i många projekt i stil med detta och på frågan om han är nervös över att något kan gå fel svarar han så här. 

– Det är många projekt där något går fel, vi har jobbat väldigt hårt med många människor för att allt ska gå bra. Det är mycket att tänka på och ta ansvar kring. Detta är det slutliga resultatet av det vi jobbat med, säger han. 

Enligt Jorge är planen att bron ska öppnas kring månadsskiftet februari mars, något som tvillingarna Adrian och Victor Löfstrand ser framemot. 

– Vi måste vakna ganska tidigt som det är nu. När allt är färdigt kommer det gå fort att åka till skolan, säger en hoppfull Victor Löfstrand som går i årskurs fem på Engelska skolan i Bromma. 

Tillsammans med sin familj har Victor och tvillingbrorsan följt bygget under höstlovet. Medan vissa Ekeröbor i sociala medier uttrycker missnöje med processen är Adrian lite mer positivt inställd. 

– Det här har gått fort och det tycker jag är skönt, säger han. 

Även tvillingarnas mamma verkade extra positiv kring processen som dessutom tajmade med hennes födelsedag. 

– Inte varje dag man får en ny bro på sin födelsedag, säger Helen Löfstrand som kom direkt från Stockholm denna kväll efter att ha firat sin födelsedag med familjen. 

  Inte den minsta operationen man kan göra. Det här måste ses tänkte vi. Bygget med bron går bra, men mycket annat blir försenat, säger Helen Löfstrand. 

Till skillnad från barnen som går i skola pendlar hon och hennes man Alexander Löfstrand ofta in mot huvudstaden med motorcykel, något som går smidigare än med bil. 

– Det går betydligt bättre med motorcykel.  Man får anpassa sig, är jag pigg och vaken kan jag smita förbi bilarna, säger Helen Löfstrand. 

Bron sitter nu på plats, men som Jorge Prego berättade kommer det ta några månader till innan den kan tas i bruk. 

– Vi måste också bygga en temporär rondell på norra sidan och starta rivningen av den gamla. Förhoppningsvis kommer det äga rum i början av mars, säger arbetschefen. 

Så in med det nya, bort med det gamla? 

– Exakt så, avslutar Jorge Prego.

ADAM KARLS JOHANSSON

Läs också