Husägare överraskade inbrottstjuv

Husägare överraskade inbrottstjuv

En flyende inbrottstjuv som åkte dit, en mystisk man med kniv och en vinglig bilförare som visade sig vara påverkad, är några av de polisiära händelser som skett under den senaste treveckorsperioden.

Den 13 september överraskade en rådig husägare en inbrottstjuv i sitt hus i Skå.

– Målsägande jagade efter gärningsmannen och tog tillbaka det stulna, varpå gärningsmannen försvann iväg i en personbil. Denna stoppades senare av en polispatrull på Ekerövägen och två personer kunde gripas, berättar Anna Freij. kommunpolis.

Natten mellan den 6 och 7 september kom ett flertal larm in till polisen om att en man med kniv rörde sig i Stenhamra.

– Det var ungdomar som såg en man hålla i en kniv. Han upplevdes påverkad och det ska ha varit en kvinna med honom. Polispatrullen letade länge, men kunde inte hitta någon som stämde in på signalement. Mannen ska inte ha hotat någon eller gjort utfall, men det var många som ringde in.

Ännu en gång har personer som fotograferar vid Försvarets radioanstalt på Lovö fått sina mobiltelefoner omhändertagna, något som hänt vid ett flertal tillfällen den senaste tiden. Denna gång var det selfiefotografering som föranledde att mobilerna togs i beslag.

– Respektera skyddsobjekten och hjälp varandra om fotoförbudet glöms bort för ett ögonblick när suget efter en cool bild blir för stort, påminner Anna Freij.

En hel del stölder och inbrott har också skett under perioden. Minst sex inbrott i bostad, företag och byggobjekt har anmälts och vid åtminstone tre tillfällen i början av september har båtmotorstölder skett vid Edeby brygga. Även i Lissbovik har flera båtar stulits. Dessa hittades dock senare och kunde återbördas till sina ägare.

Ett av flera områden som polisen fokuserar på när det gäller Mälaröarna, är trafikövervakning. Därför görs en hel del insatser kring både hastighetsövervakning, förarkontroll och allmänt uppförande i trafiken, både planerade och i stundens ingivelse.

– Den 2 september såg polisen en bilist som framförde sitt fordon vingligt och talade i mobilen samtidigt. Föraren stoppades, blåste positivt och blev därmed misstänkt för rattfylleri, säger Anna Freij.

Bland annat gjordes en nykterhetskontroll vid Ekerövägen/Närlundavägen den 17 september. Ungefär 70 personer fick blåsa och samtliga var nyktra. När en hastighetskontroll genomfördes vid Drottningholms slott några dagar senare, fick dock tre fortkörare åka därifrån med böter.

– Vi genomförde också en körkorts- och nykterhetskontroll vid Jungfrusunds färjeläge nyligen utan att någon bötfälldes. Dock kom flera grannar fram och uppgav att det är mycket höga hastigheter till och från färjan på den sträckan där hastigheten är 30 kilometer i timmen.

LO BÄCKLINDER

Läs också