Insamling gav Stig gratis mat

Att Stig Ronlind, 103 år, behöver betala mer för matlådorna som han hämtar på Ekgården, än de som får dem levererade som en del av hemtjänsten, tycker han är både märkligt och orättvist. Och många av Mälaröarnas nyheters läsare håller med.

Vår artikel, i nummer tolv av Mälaröarnas nyheter, om avgiftsskillnader för kommunens matlådor, som drabbat bland annat 103-åriga Stig Ronlind, väckte starka känslor som ventilerades flitigt i sociala medier under lång tid.

Även om Ekerö kommun hade en förklaring till problemet blev många upprörda över det faktum att Stig indirekt blev bestraffad med en högre avgift för att han själv orkade och kunde hämta sin matlåda på Ekgården, istället för att få en levererad av hemtjänsten, och snart togs ett initiativ till en insamling för att sänka Stigs matkostnader.

Åtskilliga mälaröbor valde att delta i insamlingen och swishade pengar till köket på Ekgården. När insamlingen var avslutad hade den genererat hela 9 975 kronor till Stigs matlådor, enligt My Berensson, kostchef på Ekerö kommun.

Stigs dotter, som fått vetskap om insamlingen, berättade om den för honom, men inte förrän räkningarna faktiskt uteblev kunde han tro att det verkligen var sant.

– Det är överväldigande att folk engagerat sig så, säger Stig och tillägger att det värmer hjärtat lite extra att det är folk som han inte ens känner som samlat ihop pengar till honom.

Insamlingen har gjort att han nu kunnat hämta sina matlådor i två månader utan kostnad. Ytterligare nästan drygt tre månader till av kostnadsfria luncher väntar och nog har det gjort stor skillnad i plånboken.

– Jag tackar och bockar för omtanken, det är fint att folk reagerar när något är så här uppåt väggarna, säger han med eftertryck.

HELEN BJURBERG

Läs också