Inte ångrat valet av yrke en sekund

MN åker ut till hovslagare Zuzanna Krosny, som berättar om verksamheten, tankarna inför framtiden och sin syn på utvecklingen av Mälaröarna.

När startade du företaget och hur kom det sig att du ville bli hovslagare?

– Jag startade upp företaget i höstas, strax innan jag tog examen från hovslagarutbildningen. Tanken på att bli hovslagare har funnits ganska länge, men förutsättningarna för att studera på heltid har inte riktigt funnits. Dessutom var jag tveksam till om jag skulle klara av jobbet rent fysiskt. För två och ett halvt år sedan kom jag till en punkt när jag bara inte stod ut med att jobba på kontor en enda dag till och kände att jag måste ha ett jobb som jag faktiskt tycker om. Hästar har alltid varit mitt största intresse så valet var inte så svårt. Har inte ångrat det en sekund!

Nu när du har varit igång ett tag, blev det som du tänkt dig?

– Det blev över all förväntan! Det har gått mycket snabbare än vad jag trodde att bygga upp en bra kundbas. En annan positiv överraskning är det fina bemötandet från mina hovslagarkollegor.

Vad gör man som hovslagare?

– Kort förklarat så tar man hand om hästens hovar. Man ”verkar”, det vill säga klipper, bort den överväxta delen av hoven och skyddar vid behov hoven med en sko, som anpassas till hoven. För att få en så bra verkning, skoning som möjligt bör man ta hänsyn till hur hästen rör sig, vad används den till, exteriör, slitage på skorna eller hovarna, eventuella skador etcetera. Vissa hästar är klurigare än andra.

Hur lång tid tar det att sko eller sko om en häst?

– Det är ganska olika, men jag som inte är så snabb räknar med cirka en till en och en halv timme per häst.

Kan man bara jobba lokalt i kommunen som hovslagare eller jobbar du över hela Stockholmsområdet?

– Jag jobbar främst på Mälaröarna men också en del norr om stan som Täby och Vallentuna bland annat. På sikt vill jag såklart jobba enbart i kommunen. Kortare avstånd gör också att jag kan erbjuda mina kunder snabbare service vid akuta saker, som till exempel tappskor.

Hur ser du på framtiden? Var befinner sig företaget om fem år?

– Oj, vad svårt! Framförallt kommer jag nog fortsätta som jag gör nu, att åka runt och sko hästar, men kanske ha en egen smedja också. Jag kommer att ha fortbildat mig och kanske, kanske tagit gesällbrev. Möjligen vågar jag ta mig an en lärling också.

Hur vill du se Mälaröarna utvecklas framöver?

– Jag skulle vilja att det satsades mer på hästnäringen i form av stöd till ridskolor, ridvägar med mera. Vi är ändå en av Sveriges mest hästtäta kommuner och hästar är en stor del av livet för många av oss som bor här. Jag önskar också att Färingsö får fortsätta vara så här lantligt, även när förbifarten blir klar.

Till sist, vilket företag i kommunen vill du läsa om i tidningen?

– Jag vill tipsa om Max Åling och hans MX Ranch

Läs också