Inte ”shake à la diskotek”

Mälaröarna får en skola i sällskapsdans 1970 och för den som hellre vill ägna sig åt matlagning, erbjuds en ”köttskola” för husmödrar.

Inspektör Stene Holmström och hans maka Birgit, två av landets absolut bästa tävlingsdansare på 70-talet, öppnar i början av 1970 Mälaröarnas första skola i sällskapsdans i det gamla Träkvista folkets hus. Premiärkursen i februari har samlat ett 20-tal par, ”dock huvudsakligen vuxna”. Men till nästa kurs hoppas makarna Holmström få många tonåriga elever. ”Tyvärr tror många av dagens danslystna ungdomar att det räcker med att kunna dansa shake à la diskotek. Men när de blir 25 och 30 år säger kroppen stopp för så våldsamma koreografiska utsvävningar. Redan när man fyllt 20 reagerar höfterna och ryggen negativt, och bergsäkert måste man sluta med vrickningarna vid så där 30. Då gäller det att kunna foxtrotstegen och veta hur tangoturerna går”, säger Stene Holmström till MN.

För den som hellre vill ägna sig åt matlagningens ädla konst, ordnar Ekerö och Färingsö husmordersföreningar en ”köttskola” tillsammans med Slakteriförbundet i Tappströmsskolan i april 1970.  ”Alla intresserade husmödrar och även husfäder är välkomna” till köttskolan som hålls två måndagar, där konsulenter från Slakteriförbundet undervisar i köttkunskap och köttillagning. ”Programmen blir lättsamma med många underhållningsinslag, bland annat musik och film. Det blir också kaffeservering varje gång.”

EWA LINNROS

Läs också