Integrationsprojekt på slottet

Föreningen ”Välkommen till Mälaröarna” står för kaféet på Ekebyhovs slott den 6 oktober. Det blir ett integrationsprojekt där nyanlända tillsammans med etablerade svenskar är med och bakar fikabröd och sköter kaféet. 

– Mälaröarnas EBO-grupp (EBO: ”Eget boende”,reds.anm.) är en del av ”Välkommen till Mälaröarna” som hjälper ensamkommande ungdomar att hitta inackorderingsrum.

– Runt om i landet har många av de ungdomar som kom 2015 blivit hemlösa. Här på Mälaröarna har alla hittat värdfamiljer att bo hos. Några av familjerna kommer att flytta från öarna och vi letar nu efter rum till ett par grabbar, så att de kan fortsätta skolan. De har fina referenser, berättar Stefan Pettersson, Mälaröarnas EBO-grupp.

Annons

Kafédagen på slottet blir ett kulturmöte både i köket och i kaféet på slottet.

– Vi bakar tillsammans. Det blir en integration av smaker från de nyanländas hemtrakter tillsammans med slottspaj och kladdkaka. Vi ska försöka få med så många olika smaker som möjligt, så det kommer åtminstone att bli bakverk från Syrien, Östafrika, Afghanistan, Iran och Sverige, säger Stefan Pettersson.

Förhoppningsvis blir det även någon form av underhållning och musik, men detta är inte klart ännu.

Det 26 september anordnas också en insamling av vinterkläder till nyanlända i Mälarökyrkan i samband med språkkaféet där. Den 29 september ges ytterligare ett insamlingstillfälle av vinterkläder i Ekebyhovskyrkan mellan klockan 10 och klockan 12. De insamlade kläderna kommer sedan att finnas i en ”gratisbutik” på slottet på kafédagen.

– Många nyanlända har dåligt med kläder och klen ekonomi, säger Stefan Pettersson som också lyfter fram att det behövs etablerade svenskar som vill vara med och integrera, att många vill men inte vet hur man ska ta första steget.

– I samhällsdebatten ställs det stora krav på att invandrare ska integrera sig. Men det är ju inte så lätt, om det inte finns någon att integrera sig med. Vi letar därför efter personer och familjer som vill vara med i våra välkomstteam. Teamen hjälper till med praktiska saker och är en ingång till sociala kontakter och vänskap. Vi vill gärna slå ett slag för språkkaféerna i Stenhamra bibliotek på måndagar och i Mälarökyrkan på onsdagar.

EWA LINNROS

Läs också