Isen kom och gick på två veckor

Isen kom och gick på två veckor

För knappt två veckor sedan öppnade Friluftsfrämjandet sin plogade skridskobana vid Tranholmen på Ekerö, till glädje för många mälaröbor. Regn och blidväder försämrade dock isläget och efter att ha haft öppet i två helger, fick banorna stänga på nytt.

Det var stor skridskofest med många små och stora skridskoåkare som njöt av det fina vintervädret på isen under invigningshelgen 13 och 14 februari och helgen därefter. Vintern fick dock ett bakslag och mildvädret har gjort isen våt och mjuk på ytan. Det varmare vädret beräknas pågå såväl denna som nästa vecka som är sportlovsveckan.

– Vi kommer att bli tvungna att stänga banan på grund av detta eftersom det på sikt också försämrar isens allmänna hållbarhet, berättar Gösta Norrgård, Friluftsfrämjandet Mälaröarna och fortsätter:

– Det har varit ett besvärligt år när det gäller isläggningen på Mälaren. Först snöade det på den tunna is som fanns, vilket gjorde att isen tyngdes ner och vattnet kom upp och bildade stöpis. Sedan blev det vatten mellan stöpisen och kärnisen, men därefter frös det på så att det var minst 15 centimeter på den platsen vid Tranholmen där vi plogade.

Han berättar att förra året gick det inte att ploga några banor över huvudtaget, något som bara hänt två gånger tidigare sedan Friluftsfrämjandet började sköta skridskobanan vid Tranholmen 2003.

När det gäller övriga delar av Mälaren avråder Gösta Norrgård och hans kollegor i föreningen från att ge sig ut på isen för närvarande. Och om kylan kommer åter är det viktigt att man uppfyller de tre absoluta grundkraven: ”kunskap, utrusning och sällskap” innan man bestämmer sig för att ge sig ut på isen.

– Man måste veta vad man gör och ha stor kunskap om issäkerhet. När det gäller de banor som vi plogar kontrollerar vi dem noga och uppdaterar vår hemsida med aktuell information regelbundet. Enligt långtidsprognoserna väntas kylan komma tillbaka en bit in mars och pågå under ett par veckor, så vi hoppas på att det blir en ”andra halvlek” för skridskoisen.

LO BÄCKLINDER

Fakta om issäkerhet:
Begreppet KUS står för ”Kunskap Utrustning Säkerhet” och innebär:
• Se till att du har rätt kunskap om hur säker isen är att beträda.
• Gå aldrig ut på isen utan sällskap.
• Ha rätt säkerhetsutrustning – isdubbar, ispik, livlina och torra kläder i vattentät förpackning.

Läs också