Jacko fick pris på gala

Under invigningen av årets Pridefestival tog färingsöbon Jacko Nilsson emot RFSL Stockholms regnbågspris för sitt arbete med att arrangera kollon för unga transpersoner. Ett ideellt engagemang som blivit extra angeläget under senare tid.

Grattis till utmärkelsen Jacko, vad tänker du om att du fick ta emot priset?

– Jag blev väldigt överraskad och glad. Framförallt för att jag får bekräftelse på att mitt ideella jobb uppskattas, men även för att föreningen Transammans och RFSL ungdom som jag jobbar med, blir uppmärksammade och får synas.

Berätta vad du gör!

– Tillsammans med två andra personer arrangerar jag kollon för unga transpersoner och sedan är det ytterligare andra som är ledare på våra kollon. Nu senast var det tre gånger fler som sökte, än vad det fanns platser. Vi brukar bara som mest ha tjugo platser, både med tanke på lokalerna att det är viktigt att deltagare blir sedda.

Varför är det extra viktigt med dessa kollon just nu?

– Det har varit ett bakslag under det senaste året runt de här frågorna och många unga transpersoner har blivit ifrågasatta när det gäller könsidentiteten. Jag är av inställningen att det är viktigt att bekräfta varje individ där just den befinner sig.

Varför lägger du ner så stort engagemang i detta?

– Dels är det en fråga som rör mig personligen dels vill jag hjälpa till med att göra världen till en bättre plats för någon som behöver det. Jag har sett att det finns ett stort behov för den här gruppen av att träffas och prata och många har känt sig väldigt utanför och även varit mobbade.

LO BÄCKLINDER

Läs också