Jane räddade Anders liv

Jane räddade Anders liv

När Anders Frisk i Stenhamra segnade ner i köket för två veckor sedan och fick ett hjärtstopp kunde hans liv ha varit över. Men tack vare grannen Jane Nord och hennes oväntade styrka, klarade han sig utan några som helst men.

– Jag höll på att snickra ute i trädgården och kände plötsligt att något var fel. Jag gick in och som tur var kom min fru efter för att dricka vatten. Utan förvarning trillade jag bara ihop på golvet i köket, berättar Anders Frisk en dryg vecka efter den dramatiska händelsen som hade kunnat avsluta hans liv.

Anders fru Karin blev chockad av att se sin man, som aldrig tidigare haft några hjärtproblem, falla ihop. Hon ringde till grannen Jane Nord som direkt förstod att det var bråttom och att varje sekund var dyrbar. För ett tjugotal år sedan arbetade hon som undersköterska inom akutsjukvården och har varit med vid många hjärtstopp.

– Jag var inne hos dem på tio, femton sekunder. Direkt när jag vände på Anders såg jag att han var död, så jag slängde mig på hans bröstkorg och började göra hjärtkompressioner. Det var länge sedan jag lärde mig det, men jag har hållit mig uppdaterad när det kommer nya rekommendationer, så jag visste vad som gäller.

Jane fick så småningom prata med SOS Alarm över högtalartelefon och de höll henne informerade om att närmaste ambulans fanns i Blackeberg och att det skulle ta tid för den att komma fram i fredagseftermiddagens köer. Under mer än tjugo minuter pumpade hon Anders hjärta för hand och först när brandkåren kom fram fick hon avlösning. De hade även hjärtstartare med och kunde så småningom få igång hjärtats egen aktivitet.

– Det enda jag minns av hela händelsen är att jag vaknade till, satte mig upp och sa: ”vad är det som händer” och tittade mig omkring på alla människor, säger Anders och påpekar att han är sannolikt är den som är minst skakad efter händelsen eftersom han inte var vid medvetande.

När Anders kom till sjukhuset fick han veta att han fått en hjärtinfarkt med hjärtstopp och varit kliniskt död. Utan Janes insats under väntan på ambulansen, hade hans hjärna tagit stor skada av syrebristen. Han fick bli kvar på sjukhuset i ett par dagar, göra ballongsprängning av igensatta kärl och har nu fått nät inopererat för att förhindra nya hjärtinfarkter.

– Jag fick två revben brutna och det gör väldigt ont, men de läker. Utan Jane hade jag inte levt, konstaterar Anders.

– Och jag kan inte förstå att det var sådan tur att jag faktiskt befann mig på rätt plats vid rätt tillfälle. Det här var både det värsta och det mest häftiga jag varit med om i mitt liv, säger Jane som vill passa på att uppmana alla att gå en kurs i HLR.

LO BÄCKLINDER

 

Så här gör du hjärt- lungräddning:

Bröstkompressioner
Placera din ena handlov mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanför den andra. Tryck ned bröstkorgen minst 5 cm (ej mer än 6 cm). Håll en takt av 100 till 120 tryck per minut. Tryck 30 gånger.

Inblåsningar
Öppna luftvägen: håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill den drabbades och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig.
Gör 2 inblåsningar.

Fortsätt att göra 30 kompressioner och ge 2 inblåsningar tills hjälp anländer eller att personen andas med normala andetag.

Läs också