Jazzkvällar på Skå festplats

Den ideella föreningen ”Jazz på Mälaröarna” ordnar även i år jazzkvällar på Skå festplats.

Evenemang genomförs för fjärde året i samverkan med festplatsen och kulturföreningen Schakalen som driver Skå festplats. I år var dessutom Erik Glaad, konstnärlig ledare för Schakalen en av de nominerade till ”Årets Eldsjäl” av kultur- och fritidsnämnden.

Skå festplats byggdes 1954 och var tänkt som en mötesplats för musik, dans och socialt umgänge. Trots att 60 år passerat finns samma längtan efter och behov av en träffpunkt människor emellan. Intentionen är att den återigen ska bli mötesplatsen den skapades för att vara, men nu som förnyad klassiker.

I sommar går mötesplatsen in på sitt sjätte år med popkonserter, dans, jazzaftnar, klubbar, parkteater, utebio, loppmarknader och mat och dryck serveras också i folkparken.

Jazzkvällarna startar på dansbanan 26 juli med ”Spader jazz” som på kort tid har etablerat sig som ett spännande nytillskott på den svenska jazzscenen.

– Förankrade i en tydlig New Orleans tradition har de garvade herrarna hittat nya sidor i ”the Great American Songbook.  Analog improviserad musik som minns jazzmusiken när den var som gladast, säger Lars Tidholm, bandets pianist.

Övriga musiker är Peter Kjellin, trumpet, Arne Högsander, klarinett och sax, Håkan Rosenqvist, banjo och gitarr och Krister Ohlsson på trummor. 

– Den 2 augusti drabbar ”Mc Nasty’s” scenen med en svängig framtoning med swing, funk, blues, pop och ballader, både instrumentalt och med sånginslag. Kanske blir det spontandans på den nyrenoverade dansbanan, hoppas Inger Sehlqvist, bandets sångerska.

På tenorsaxar Lasse Kisberg och Bengt Hammar. Kompsektionen består av Palle Svanström – piano, Dan Norberg – gitarr, Anders Friström – bas och Thorbjörn Carlsten på trummor.

Den 9 augusti kommer återigen det lokala Ekerö bandet ”JoySpring”. Jazz varvas med brasilianskt, pop, salsa och reggae i jazztappning.  En blandning av ovanliga standardlåtar och nyskriven musik. JoySpring har gjort succé med flera fullsatta söndagskonserter på Ekebyhovs slott.

Bandet består av Chris Bendz, sång, Morgan Ternow, trumpet,  Lars-Gunnar Tellebo gitarr,Seppo Karmitsa, trummor och Johan Bendz, bas.

Slutligen den 15 augusti kommer ”Jazzå Dom” som framför soft jazz ur ”The american songbook”: Bandet består av Olle Helmers, altsax / sång, Peter Karlsson, barytonsax, Robert Sandblom, trumpet, Göran Strömbom, piano, Lars Hellström, trummor och Lars Tidholm , bas.

EWA LINNROS

Läs också