Jeanette lindrar sin narkolepsi med rawfood

Efter åratal av extrem trötthet fick färingsöbon Jeanette Lavenant slutligen diagnosen narkolepsi. När medicineringen gav fel effekt tog hon hjälp av rå, obehandlad mat och blev nästintill symtomfri.

Det började när Jeanette var 25 år och drabbades av en förlamande trötthet. Visserligen levde hon ett hektiskt liv med ett krävande arbete, men ändå gnagde känslan av att det handlade om något annat än utbrändhet.

– Jag försökte med allt och när tröttheten inte gav med sig blev jag alltmer desperat.

Först när Jeanette testade en ny diet fick hon tillbaka lite av sin forna energi. Tanken med dieten var att erbjuda kroppen lättsmält mat med mycket näring för att boosta den med rätt typ av bränsle. Under ett halvår höll Jeanette kosthållningen och kände sig piggare, men när hon ständigt blev ifrågasatt för sin ”bantning” tröttnade hon och återgick till vanlig mat, varpå symtomen sakta men säkert återkom och förvärrades.

Under tio års tid var Jeanette så trött att hon ofta somnade när hon satte sig vid datorn eller på möten. Hon led också av lättare anfall av kataplexi – ett tillstånd då musklerna plötsligt tappar styrka i samband med känsloyttringar, till exempel under skrattanfall. Tröttheten gjorde att hon tvingades dra ner på umgänge och aktiviteter och varje dag efter jobbet måste hon sova någon timme. Ändå somnade hon så fort hon la huvudet på kudden på kvällen.

I flera års tid försökte hon få hjälp från sjukvården men fick bara höra att proverna var bra och att hon såg frisk ut. Till slut träffade hon en läkare som tog hennes symtom på allvar och gick till botten med problemet. Efter en gedigen utredning fick hon slutligen diagnosen narkolepsi, en autoimmun neurologisk sjukdom där hjärnans sömn- och vakenhetsreglering störs.

– Det var både en lättnad och en sorg. En lättnad att äntligen få veta varför jag mådde som jag gjorde, men en sorg därför att sjukdomen var obotlig.

Jeanette erbjöds medicinering som gjorde henne hyperaktiv och sömnlös, så hon valde att sluta ta den och föll tillbaka i sin olidliga trötthet. Väl där igen bestämde hon sig för att försöka göra något åt sin situation själv, trots att skolmedicinen sa att det inte gick. Hon sade upp sig från sitt jobb som account manager och började en 1-årig yogalärarutbildning. I fördjupningen av yogan hittade hon hem. Där fördjupades också intresset för mat och vad den kan göra för kroppen.

När hon läste en artikel om hur lättsmält mat med maxial näringshalt kunde hjälpa kroppens egen förmåga till självläkning såg hon plötsligt parallellerna mellan rawfood och den dieten hon provat på för länge sedan –  och som lindrat hennes symtom. Återigen bestämde hon sig för att göra en drastisk livsstilsförändring och började äta rawfood. För varje dag som gick fick den henne att känna sig piggare och piggare.

– Det går inte att beskriva känslan att plötsligt fungera normalt igen efter alla år jag levt som i dimma, säger hon.

Den här gången gav inte Jeanette efter för normen. Om det här var vad som krävdes för att hålla henne symtomfri var det så hon tänkte leva.

Med sin nyfunna energi startade hon ett eget företag i hälsobranschen, med målet att vara lyhörd för sina egna behov samtidigt som hon får arbeta med det hon brinner för och hjälpa andra.

Många år senare, håller Jeanette fortfarande sina symtom i schack med hjälp av rawfood. Hon tillåter sig själv att ta snedsteg ibland och äta vanlig mat men så fort hon kommer för mycket i obalans känner hon av sina symtom och då är hon noga med att lyssna på sin kropp och återvända till det som får henne att må bra.

HELEN BJURBERG

Läs också