Jenny byter boxning mot brottning

Jenny byter boxning mot brottning

Med en framgångsrik boxningskarriär i bagaget vet Jenny Hardingz Bredler från Färingsö vad hård träning vill säga. När hon nu engagerar sig i Skå IK brottning vill hon ge sina fyra söner förutsättningar för att själva få möjlighet att satsa på någon idrott.

Under EM 2009 tog Jenny Hardingz guld i sin viktklass i boxning och karriären var på topp. Men när hon skulle ladda om inför OS 2012 tog satsningen ett tvärt slut.

– Jag hade pressat kroppen till gränsen för vad den klarar av och fick en stressfraktur i lårbenet, vilket gjorde att jag fick ta beslutet att lägga ner trots att jag hade gjort några bra matcher, konstaterar hon krasst.

Dock hittade Jenny snart ett nytt fokus när första sonen kom till världen.

– Jag brukar säga att han är min OS-medalj. När jag ser tillbaka på beslutet att sluta med boxningen så känns det inte så dramatiskt, säger hon.

Därefter kom barnen i en rask takt. Utan någon större planering födde hon tvillingpojkar och därefter ytterligare en son, vilket gjorde att hon och maken Erik Bredler, även han med ett förflutet i boxningsvärlden, blev fyrabarnsföräldrar under loppet av tre år och åtta månader.

– Även om det är intensivt med så många barn på så kort tid så är det mycket roligt också.
Jenny kommer ursprungligen från Gotland, men Erik har vuxit upp på Mälaröarna och familjen bodde under ett antal år i Bromma. Då Erik jobbar som anläggningschef på simhallen i Vällingby, där Djurgårdens brottning tränar, tog familjen steget att besöka en träning och blev mer eller mindre fast.

– Jag blev helt frälst när jag fick se hur fysisk sporten är med kullerbyttor och många andra gymnastikliknande övningar.

I september flyttade familjen in i Eriks nyrenoverade föräldrahem, som funnits i släkten i nio generationer, i Bredlöt på Färingsö.

– Jag har kommit att älska att bo på Mälaröarna och det är så värt resorna att få bo här ute i lugnet, konstaterar Jenny som jobbar som idrottslärare i Enskede.

Som ett resultat av flytten fick Jenny och Erik kontakt med Skå IK brottning och bestämde sig för att våga byta klubb.

– Det är en väldigt familjär stämning i klubben och vi har verkligen fastnat för träningen, hela familjen. Jag försöker också själv lära mig mer om sporten, för att själv kunna stötta killarna och hänga med i deras utveckling. En av tränarna som själv varit aktiv och tävlat, brukar visa mig lite grepp och vi har bestämt att vi ska försöka sparra så ofta det går.

Nu deltar Jenny, Erik och de fyra sönerna i träningarna två gånger i veckan och föräldrarna vill gärna ge barnen förutsättningar för att kunna satsa på sporten om de vill.

– Jag ljuger om jag säger att jag inte hoppas få uppleva mästerskap och en idrottskarriär för någon av grabbarna. Men oavsett så ger en bra motorik och bred kunskap av rörelse ett bättre självförtroende och bättre förutsättningar för att lyckas med vad de än tar sig för i framtiden.

LO BÄCKLINDER

Läs också