Jobben försvann – startade radioprogram

När Corona drog in över Sverige våren 2020 var Emma-Karin Philstrand, artist och underhållningsproducent från Ekerö, en av många som plötsligt stod helt utan jobb. Men istället för att knäckas av motgångarna tog hon saken i egna händer och startade ett radioprogram.

Hon minns mycket väl hur det började. De första rapporterna om Corona som gav utrymme för hopp om att faran snart skulle vara över, till de alltmer dystra prognoserna. Och slutligen den första avbokningen, som i rask takt följdes av flera. Tills hon plötsligt stod där helt utan uppdrag – och inkomst.

– Under ett fåtal veckor rasade hela mitt yrkesliv och allt jag byggt upp under mina elva år som egenföretagare ihop som ett korthus, berättar Emma-Karin.

Hon förklarar hur hon, som den entreprenör hon är, under flera månader ändå försökte trycka undan sorgen och uppgivenheten och istället hitta nya lösningar och vägar till att kunna fortsätta arbeta med det hon älskar och tjäna sitt levebröd.

– Men det gick inte. Visst, en del kollegor har delvis lyckats med digitala lösningar, men för mig handlar mitt jobb om det personliga mötet och glädjen i det och kunde man inte träffas så gick allt det förlorat.

Men nöden är som bekant uppfinningarnas moder och när Emma-Karin inte kunde fortsätta att skapa evenemang och stå på scenen behövde hon komma på något annat att göra. Tankarna hamnade snart på radion, som hon alltid lyssnat mycket på själv och hur hon som sångerska och voice over (speakerröst för film och radio, reds. anm) var van att arbeta med sin röst. Kunde det kanske finnas något för henne på den lokala radiostationen?

På vinst och förlust mejlade hon till Radio Viking och presenterade sig. Hon fick till svar att de tyckte att hennes profil lät intressant och kort därefter bjöds hon in som bisittare i Janne Widéns radioprogram Back to the Sixties. I februari fick hon börja sända sitt alldeles egna program: Musikskafferiet.

– Nu, ett halvår senare, har jag sänt tjugotvå program och det är fantastiskt roligt, säger Emma-Karin.

Programmet är inspirerat av barnprogrammet Farbror Frippes skafferi, som Emma-Karin såg när hon var liten.

– Det gick ut på att skådespelaren Martin Ljung öppnade burkar som det kom barnfilmer av alla möjliga slag ur. På samma sätt fungerar mitt program och eftersom min musiksmak sträcker sig från klassiskt till hårdrock så blir det rejäl variation på musiken.

Samtidigt som Emma-Karin försöker bjuda på musik med stor bredd och överraska med att kanske spela b-sidan istället för a-sidan på singlarna, som andra stationer gör, ber hon gärna lyssnarna om deras önskelåtar och berättar även korta historier om artisten eller musiken hon spelar.

– Det ligger ganska mycket jobb bakom varje program, säkert sex timmar lägger jag ner i research, säger hon och poängterar samtidigt att det är värt det.

– Det är fantastiskt roligt att få jobba med mina program. Jag gillar forumet och att få höra från människor att de tycker om min röst och att den passar i radio har väckt en tanke i mig, om att kanske kunna jobba mer med radio i framtiden.

På Radio Viking sker allt arbete ideellt. Av ekonomiska skäl har man inte heller möjlighet att mäta hur många lyssnare man har, men Emma-Karin får åtskilliga kvitton på att hennes program når ut både lokalt och också till andra delar av landet och runt om i världen.

– Jag har fått lyssnarmejl både från Värmland och Belgien, och feedbacken jag får gör mig så glad.

För Musikskafferiet har inneburit mer än en sysselsättning för Emma-Karin.

– Mitt privata jag och min yrkesroll har flutit ihop så länge, så när jag plötsligt förlorade mina jobb förlorade jag också på sätt och vis min identitet, vilket innebar en jättedipp psykologiskt för mig. Med Musikskafferiet har jag på ett sätt fått tillbaka den och det känns bra, säger hon.

I takt med att vaccinationen kommit igång och samhället öppnat upp allt mer har uppdrag från hennes gamla verksamhet börjat komma tillbaka igen och det är hon tacksam för. Men radiouppdraget tänker hon inte släppa för det.

– Nej, jag älskar mitt nya radiojobb och kommer absolut att fortsätta! Och jag välkomnar alla som vill in i mitt skafferi på torsdagskvällarna, så att jag kan få underhålla er medan ni lagar mat, äter eller kanske ligger i badet.

HELEN BJURBERG

Läs också