Jonna och Zoya vann igen

Jonna och Zoya vann igen

I början av januari tog färingsöbon Jonna Smedberg och border collien Lizzroys Zoya sin sjätte SM-medalj i Freestyle under Mydog-mässan i Göteborg. En månad tidigare tog de också hem sitt tredje nordiska mästerskap.

Att Jonna Smedberg och Zoya är ett vinnande team som imponerar i alla tävlingssammanhang, finns det ingen tvekan om och de har kommit hem med medaljer i stort sett varje gång som de deltagit i mästerskap. Nu senast tog de både en individuell guldmedalj och en lagmedalj i Nordiska mästerskapen som ägde rum i Stockholm i december. Och efter en snabb omladdning for de till SM i Göteborg och fick med sig en silvermedalj hem även därifrån.

– Vi får mycket beröm för vår musikkänsla och att Zoya kan arbeta så självständigt. Vi har jobbat mycket på att hjälperna ska vara inbyggda i koreografin, så att de inte blir så utmärkande, berättar Jonna.

Deras program, som utförs till musik, går som en dans och en av Zoyas styrkor är att hon kan många trix och är ovanligt duktig på att lära sig programmet.

– Eftersom vi har tränat så mycket kan hon höra på musiken när det är dags för ett nytt moment och behöver inte titta på mig hela tiden. Det gör att hon kan jobba bra på långa avstånd vilket gör sig bra i den här publiksporten.

Det går mycket tid till träning under tävlingsperioden, men just nu ägnar sig Jonna och Zoya mest åt att pusta ut med långa promenader och kravlöst umgängen efter några intensiva månader. Jonna arbetar som legitimerad djursjukskötare på ett djursjukhus och har även Zoyas dotter Riwa som hon tränar en hel del med.

Härnäst väntar också ett lite annat, mer familjeorienterat liv för Zoya. Hon parades nyligen och om några veckor beräknas hon nedkomma med valpar om allt går som det ska.

– Eftersom hon är så duktig och en av Sveriges absolut bästa freestylehundar har jag fått förfrågningar tidigare om att ta valpar på henne, men det har inte passat in i planeringen. Det är otroligt mycket jobb med att ta hand om valpar och det tar tid att ge dem en bra grund i sina liv, men nu har mina föräldrar möjligheten att hjälpa till vilket gör detta möjligt.

LO BÄCKLINDER

Läs också