Jubileumsdag för bion

När Mälaröbion fyller fem år den 12 november firar man med en dag fylld av film, och bjuder på inträdet.

Det har funnits biograf i Erskinesalen i Ekerö centrum i flera decennier, som skötts av olika biografföretag under namnet Ekerö bio. För tio år sedan bildades den ideella föreningen Mälarö kino för att bistå biografägaren.

– Efter fem år visade det sig att föreningen hade mycket driv och visioner, men inga intäkter att spendera. I praktiken var det redan vi som skötte bion, så vi gick till kommunen och sa att nu vill vi ta över, säger Andreas Carlsson, ordförande i föreningen. 

Namnet på den nygamla biografen blev Mälaröbion. Redan det första året som biografägare drog föreningen igång med dagbio och sing-along. Strax tog man även över de lokala operavisningarna.

För att fira fem år som Mälaröbion, bjuder föreningen på både inträde och popcorn under jubileumsdagen 12 november. Då visar man fem aktuella filmer från morgon till kväll, med något för alla åldrar.

– “Gruffalon” inleder dagen och passar de allra yngsta biobesökarna. Till kvällen kan man se den nya superhjältefilmen “The Marvels”. Och vi är särskilt stolta över att kunna förhandsvisa Cornelis Vreeswijk-dokumentären “Somliga går med trasiga skor”, säger Andreas Carlsson.

– Hoppas att våra stammisar kommer för att fira med oss, men att även de som ännu inte hittat till oss vill prova.

Till jubileumsdagen går det inte att boka biljetter. Även om salongen är stor så bör man alltså vara på plats i tid.

Läs också