Kenneth lämnar macken efter 47 år
Han säger att han känner halva Ekerö och han har jobbat halva livet på en och samma plats. Men nu slutar Kenneth Gauffin på OKQ8. Efter 47 år. Pensionen får dock vänta ännu ett tag.
Det var som liten grabb som Kenneth började jobba på mack. Han var bara tretton år när han en tidig lördagsmorgon sa till sin pappa, som på den tiden drev macken som låg där obemannade Coop nu ligger i Träkvista:
– ”Farsan, idag kan jag öppna macken. Jag kan ju det där!” Du vet, jag var så jäkla intresserad och det där intresset har följt med genom alla år.
Det intresset är också anledningen till att jobbet på pappas Gulf-mack senare ledde fram till en tjänst på macken på Åkerstigen längs med Ekerövägen. Macken hette från början BP men sedan 1999 heter den OKQ8. Här är det många som känner igen Kenneth. Och vice versa. Bara under den korta tid som MN är på besök hinner det komma fram flera kunder som vill prata, kramas, fråga något eller önska lycka till.
– Jag brukar säga att jag känner halva Ekerö. Det är kunderna jag kommer att sakna mest, absolut. Alla kunder!
Att ha varit så länge på en och samma plats skapar en nyfikenhet om varför och hur. Kenneth säger att det alltid har handlat om intresset för service och möten med människor samt att han är något av en ”handy man”, som gillar att byta säkringar och hitta lösningar på problem oavsett om det handlar om butiken eller om kunden som av misstag repat takboxen i tvätthallen.
Bensinmackens historia är
också något som skapar nyfikenhet. Ordet mack är svenskt. Det var 1916 som herrarna Mathiasson, Andersson, Colin och Key startade den första bensinpumpsfabriken i Stockholm. Mack är alltså initialerna i deras efternamn. Några år senare bildades Bilköparnas inköpscentral (IC) och senare också Sveriges oljekonsumenters Riksförbund (OK) som ett led i att jämna ut priset på bensin som 1923 låg betydligt högre i Sverige än i resten av världen. Under 1950-talet lanserade världens första tanka själv-mack och sedan dess har utvecklingen gått i en rasande takt.
1969 slogs IC och OK ihop och alla stationer hette OK. Elva år senare kom Q8 in i bilden genom Kuwait Petroleum Corporation och ytterligare nästan tjugo år senare, 1999, gifte man ihop Q8:s naturresurser och djupa kunskap runt världens viktigaste drivmedel med OK:s stora kundbas och OKQ8 såg dagens ljus
Under historiens gång har bensinmacken gått från att vara bara en mack där man tankar bensin och handlar vissa livsmedel och biltillbehör till att bli mer av en servicestation. Det var på 2000-talet som förändringen kom i och med ett allt högre tempo i samhället och nu finns allt från hostmedicin till butiksbakat bröd och korv i alla dess former.
– Jag har svårt för det där, att själva kontakten med kunden som vill köpa tändstift försvinner för att det är en lång kö av kunder som vill köpa kaffe. Bensinmacken har gått från att vara just bensinmack till att sälja fastfood. Allt ska gå snabbt och då försvinner det viktiga mötet med kunden, säger Kenneth och berättar att jobbet också blivit mer stressigt och att det är mycket på grund av det som han väljer att sluta.
Detta bekräftas av Jessica Alenius som är vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige. I en intervju med DN som publicerades den 27 augusti 2023 säger hon:
– Vi försöker tvätta bort stämpeln ”bensinmack” vi kallar det energistation med inte bara bilen utan även kunden i fokus.
När det gäller framtiden för OKQ8 finns en stor utmaning i att bli klimatneutrala redan 2045 samt att minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent. Man är på god väg med bland annat ett bränsle som kommer från förnybart vete och socker samt att vara marknadsledande på biltvätt med reningsverk som filtrerar bort tungmetaller.
Kenneths framtid har även den en utmaning. Pensionen få vänta ännu ett tag. Redan fyra dagar efter sista arbetspasset på macken väntar det nya jobbet som fastighetsskötare i en helt ny bransch.
– Nu ska jag lära mig nya grejer. Men bara tre dagar i veckan. Jag vill hinna ta det lugnt och spela golf också.
MARIA FORSLUND