Klimatprojekt i backen

Klimatprojekt i backen

Söndagen den 13 oktober förvandlades Ekebyhovsbacken till ”Klimatbacken” genom ett samarbete  mellan Svenska skidförbundet, Vattenfall och alpina skidklubbar.

I samband med Mälaröarnas alpina skidklubbs (MASK:s) årliga familjedag, anordnades evenemanget.

– Kortfattat handlar Klimatbacken för vår del om ett evenemang för MASK:s medlemmar och familjer. Tillsammans samlar vi in pengar till klubben och riktar ljuset mot klimatfrågan på ett lustfyllt sätt. 80 procent av den insamlade summan gör klubben vad vi vill med, men minst 20 procent är öronmärkta för klimatfrämjande åtgärder och arbete inom klubben, till exempel att införskaffa energisnålare snöutrustning eller att klimatkompensera för resor. Oavsett vad så dubblar Vattenfall den del av summan som går till klubbens klimatarbete upp till 10 000 kronor, berättar Tom Rapaport, MASK.

Cirka 70 barn deltog genom att gå upp och ner för backen under 30 minuter. De som går i backen själv har fixat ”sponsorer” såsom familj och vänner som backar upp med ett visst antal ören eller kronor per höjdmeter som deltagaren går. Sponsorn bestämmer själv summan de vill backa deltagaren med. Ju fler höjdmeter desto fler kronor.

Hur mycket fick ni in?

– Vi fick totalt ihop 65 563 kronor med personliga sponsorer för varje sprungen höjdmeter och klubbsponsorerna Infor och Norron. Så när vi sätter av minst 20 procent av det insamlade så maxar vi Vattenfalls bidrag på 10 000 kronor. Sammanlagt blir det alltså 75 563 kronor till klubben, berättar Tom Rapaport.

 

Vilket/vilka andra klimatprojekt kommer ni att satsa på?

– Minst 23 000 kronor ska gå till klimatfrämjande åtgärder. Då vi inte i förväg visste hur mycket vi skulle få in har vi ännu inte bestämt vad vi kommer att satsa på.

Under evenemanget hjälptes ett 70-tal föräldrar åt tillsammans med driftentreprenören Energy Consulting att ställa backen och utrustning iordning för den kommande vintersäsongen.

EWA LINNROS

Läs också