Knivdåd i Stenhamra

Knivdåd i Stenhamra

Ett människorov som resulterade i en knivskärning och ett efterföljande gripande, skedde den 19 januari. Polisen är dock förtegen om vad som ligger bakom.

Vid 22-tiden den 19 januari kom ett larm till polisen om att en vuxen person blivit knivskuren i närheten av Uppgårdsskolan i Stenhamra. Ambulanshelikopter hämtade den skadade som visade sig inte ha livshotande skador. I samband med denna händelse gjorde polisen ett flertal tillslag i kommunen och grep också en person.

– I nuläget är ärendet rubricerat som människorov, men det kan komma att ändras. Det är ett känsligt läge så här precis i början och kollegorna som har hand om ärendet kan inte berätta mer just nu, säger Anna Freij, kommunpolis.

Hon kan också berätta om en period sedan före jul som varit präglad av bland annat hot och våld mot tjänstemän samt av rattfyllerister och falska poliser.

Strax före jul blev flera polispatruller beordrade till både en arbets- och en hemadress för att skydda en tjänsteman som blivit hotad. Allt gick dock bra och utredning pågår i ärendet. En väktarbil fick även sina däck sönderskurna på Björkuddsvägen vid ungefär samma tidpunkt.

– Den 22 december blev också en busschaufför slagen av flera personer i Stenhamra, vilket rubriceras som våld mot tjänsteman, berättar Anna Freij.

Den 28 december ringde en person in till polisen för att tipsa om att hen körde efter en vinglande bil. Polisen lyckades stoppa fordonet på Ekerövägen i höjd med Nyckelby och visst tumult följde med bland annat en sönderslagen bilruta. Föraren visade sig ha 2,14 promille i utandningsluften vilket rubricerades som grovt rattfylleri.

– Tack till alla er som hjälper till att göra våra vägar säkrare genom att göra som just denna inringare; meddelar polisen samt tar sig tid att följa efter den aktuella bilen tills polis kan ta över.

Samma dag som detta skedde även ett brott vid Drottningholm som rubricerades som ”föregivande av allmän ställning”. En person kom fram till anmälaren i en trafiksituation och uppgav sig vara polis. Anmälaren fattade dock misstanke om att något inte stämde och kontaktade den riktiga polisen.

Under årets sista respektive första dagar skedde också ett par relaterade, allvarliga händelser. Den 31 december besköts en civil polisbil och en väktarbil med fyrverkerier i Träkvista. En ung person kontrollerades och det visade sig att hen hade fyrverkerier på sig, vilket inte är tillåtet när man är under 18 år. Därför rubricerades händelsen som ”brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor”.

– Den 2 januari åkte också en väktare på ett larm i Stenhamra och där besköts hans bil med fyrverkerier av flera personer. Utredning pågår i det ärendet, säger Anna Freij och fortsätter:

– Många ungdomar har fortfarande smällare som de skjuter av och det har varit mer skadegörelse genom klotter på sista tiden, särskilt i Stenhamra. Jag vill gärna uppmana föräldrar att vara uppmärksamma på vad deras ungdomar bär med sig.

Det har också varit en hel del stölder och inbrott under början av januari. I Stenhamra har stöld skett ur en grävmaskin, på Bryggavägen stals ett släp dem 9 januari och på Ekebyhovsvägen genomfördes en bensinslangning ungefär vid samma tid. På Pråmvägen gjorde tjuvar ett försök att stjäla en bil, men kom inte längre än till att bryta upp bilen och lyckades inte starta den.

På Semestervägen i Gräsåker upptäcktes ett inbrott i ett fritidshus den 10 januari, dagen efter ett villainbrott på Floravägen i Träkvista och ytterligare några dagar senare skedde en stöld genom inbrott samt skadegörelse i ett fritidshus i Stenhamra.

– Den 16 januari stoppade polisen ett falskskyltat fordon i Skå där föraren blev misstänkt för att ha orsakat en trafikolycka.

LO BÄCKLINDER

Läs också