Kommunen vill sälja Rörby gård

Rörby gård på Lovön har anor från 1500-talet och är unik i sitt slag. Nu vill kommunen sälja gården. Men en nystartad lokal förening gör allt för att rädda den.

– Stödet har varit massivt, säger Patrik Sandberg, som är ordförande i föreningen Rörby gård på Lovö.

”Ett smultronställe och kulturarv” – så beskrivs den välbesökta och populära Rörby gård, som fungerar som populärt besöksmål och samlingsplats för såväl mälaröbor som turister.

Sedan många år har kommunen arrenderat ut gården till den lokala stiftelsen Lovö naturvård och här har arrangerats såväl midsommarfirande som marknader med lokala matproducenter och hantverkare samt andra aktiviteter. Men i höst löper kontraktet ut och planen nu är att gården ska säljas. Vad som då kommer hända med den är oklart.

Lokala krafter har bildat den ideella föreningen Rörby gård på Lovö, med målet att ta över och driva gården. Syftet är att säkerställa att den historiska miljön och de vackra byggnaderna får vara kvar och fortsätta att vara en levande samlingsplats för olika evenemang, generationer och intressen, skriver de i den namninsamling de skapat på Facebook som i dagsläget har nära 700 underskrifter och som kompletteras med en fysisk insamling med ytterligare flera hundra namn.

– Stödet är massivt och vi är överväldigade, säger Patrik Sandberg, som menar att föreningen har en bra dialog med kommunen och att förhoppningen är stor att man ska hitta en lösning.

Enligt Patrik Sandberg är planen att föreningen och kommunen kommande veckor ska fortsätta sina diskussioner. Mälaröarnas nyheter har sökt ansvarig på kommunen för kommentar, men Anna-Klara Lindholm, presschef, förklarar att förhandling och utredning om fastigheten pågår och att kommunen väljer att inte uttala sig innan beslut fattats.

HELEN BJURBERG

 

Läs också