Kondomer och stöd på ungdomsmottagningen

När frågorna kring kroppen, känslorna eller relationer pockar på är Ekerö ungdomsmottagning platsen där alla mellan 12 och 22 kan få svar och stöd. Utan sommaruppehåll finns kuratorer, barnmorskor och läkare på plats för att stötta kommunens ungdomar. Just nu är frågor som rör ensamhet extra vanliga.

– Vi erbjuder besök till alla åttondeklassare, men nu under pandemin har vi haft digitala besök istället för att de har kommit hit. Så det flesta vet om att vi finns, men inte alla vet att vi har öppet hela sommaren också, berättar Anna Gustavsson, kurator på ungdomsmottagningen.

Hos ungdomsmottagningen kan man få hjälp och stöd kring frågor som rör kroppen på olika sätt och ingen fråga är för pinsam eller svår för den erfarna personalen. Mottagningen är också HBTQ-certifierade vilket betyder att personalen är särskilt utbildade kring frågor som rör sexuell identitet.

– Vi har en kvinnlig gynekolog och en manlig läkare, som är duktiga på frågor om könsorgan, mens, pubertet och mycket annat, förklarar Anna Gustavsson.

Hon kan konstatera att frågor som rör ensamhet, stress och oro har ökat under pandemitiden och att många samtal handlar om just dessa områden. Fyra dagar i veckan har mottagningen även telefontid och det går alldeles utmärkt att vara anonym om man vill.

– Men man kan även komma till oss för att bara hämta dagen-efter-piller eller kondomer. Har vi tid så brukar vi alltid bjuda på en liten kondomskola också.

Tillsammans med kollegorna har hon under denna tiden även infört möjligheten att göra besök via videolänk. Detta har bland annat medfört att de kommit i kontakt med ungdomar som bor i lite mer avlägsna delar av kommunen, vilka annars inte är lika frekventa besökare.

– Nu hoppas vi på att även få kontakt med fler ungdomar som har utländsk härkomst och även dem som har något funktionshinder. Även föräldrar är välkomna att kontakta oss, även om vi inte har rådgivning för dem utan riktar oss till ungdomarna. Ibland kan man behöva ha lite hjälp med att ta första kontakten.

LO BÄCKLINDER

Läs också