Kondomeria och motion på recept

Varje år har Ekerö ungdomsmottagning nära 3 500 besök av ungdomar som ställer frågor, pratar om sin oro eller göra en undersökning. Här är ingenting pinsamt eller för tungt. Sedan en tid tillbaka kan man också hämta gratis preventivmedel i kondomerian och få kostråd eller ordineras motion på recept.

Det är telefontid på Ekerö ungdomsmottagning. Telefonen ringer med jämna mellanrum och barnmorskan Helena Nash svarar på frågor från de ungdomar och föräldrar som ringer.

– Till oss är alla från 12 till och med 22 år välkomna och här kan man få svar på alla sina frågor. Det kan gälla puberteten, könsorganen eller något annat som man funderar på. Många av dem som vi träffar vill prata om oro, ensamhet eller sömnproblem, förklarar Helena.

Hon och kollegorna är antingen barnmorskor eller kuratorer och med jämna mellanrum är en läkare, särskilt inriktad på killars frågeställningar, på plats. Även tjejerna har möjlighet att träffa en läkare. Alla kommunens elever i årskurs åtta får komma på besök tillsammans med sin klass och därutöver kan man kostnadsfritt träffa någon av personalen som naturligtvis har tystnadsplikt.

Under 2021 utbildade sig också barnmorskorna för att kunna ge kost- och motionsråd.

– Under pandemin har vi märkt en stor ökning av ungdomar som kommer hit med oro- och ångestproblem, både tjejer och killar. Nu har vi ytterligare två verktyg att använda oss av för att hjälpa dem, säger Helena.

Hon beskriver hur vanligt det är att ungdomar slarvar med maten och även om de har lärt sig mycket om kost i skolan, så har de svårt att prioritera nyttigare mat. Genom motiverande samtal kan de få hjälp med att se över sina kostvanor och för att komma igång med fysisk aktivitet kan de även få motion utskrivet på recept.

  Dels kan man få rabatt på gymkort och hjälp med att komma igång med träningen, men vi kan också ordinera promenader med hunden eller andra sätt att röra sig, så att man sätter fokus på hur viktigt det är.

Längst in i lokalen, i ett lugnt hörn bakom en vikskärm, finns också en rad med burkar fyllda med färgglatt innehåll. Det är ungdomsmottagningens kondomeria. Där finns kondomer i allsköns färger och smaker som är gratis för ungdomar att hämta.

– Vi fyller på allt eftersom och vi hoppas att det kan locka hit fler killar, för det är en grupp som vi gärna ser mer av här hos oss.

LO BÄCKLINDER

Läs också