Kritik mot lång väntan på bredband
I nästan ett halvår har många hushåll på Adelsö väntat på att få bredband. Nu kan det äntligen bli av – efter att Mälaröarnas nyheter granskat turerna med Telia.
– Det är orimligt att ett sådant här ärende ska ta fem månader att hantera.
Det säger Stefan Wåhlin som bott på Adelsö i många år.
Han och många andra av de runt 800 personer som bor på ön har fått bredband installerat och är alltså uppkopplade på nätet sedan länge.
Men det är ett antal andra hushåll som inte har det och det är för dem som Stefan Wåhlin jobbat hårt för att de också ska få tillgång till tekniken.
Det började redan i somras, för fem månader sedan. Stefan Wåhlin och några andra personer på Adelsö hade då fått rådet att via en ekonomisk förening kunna driva ärendet om att 15 hushåll behövde bredband.
Stefan Wåhlin, som är ordförande, och övriga i den ekonomiska föreningen hade hoppats få kontakt med ett företag, en underleverantör till Telia, som tidigare installerat bredband på Adelsö men istället kopplades de till Telia – i Göteborg.
Där skickades deras ärende till olika avdelningar utan att något konkret hände.
– Först efter fem månader fick vi ett kostnadsförslag från en annan underleverantör till Telia, som inte besökt Adelsö. Det företaget uppgav att kostnaden för anslutning skulle hamna på 250 000-350 000 kronor per hushåll, säger Stefan Wåhlin, och tillägger:
– Det verkade orimligt mycket. När jag och andra fick bredband för cirka tio år sedan kostade det upp till 25 000 till 26 000 kronor per hushåll.
Stefan Wåhlin tycker att det är konstigt att Telia inte kontaktat företaget som tidigare drog fram fiber till hushåll på ön och fortsätter göra det i ett par andra projekt.
– Det har inte kontaktats i det här ärendet vilket vi är kritiska till med tanke på deras erfarenhet av Adelsö, säger Stefan Wåhlin.
Men efter lång väntan verkar det som att något nu ändå är på gång. För efter att Mälaröarnas nyheter frågat Telia om varför det har tagit så lång tid har företaget som alltså redan har installerat fiber på ön förut nu planerat att kolla förhållandena innan det praktiska arbetet kan börja. Och en viktig detalj är att kostnaden för att få bredband sjunker rejält.
Men även om utbyggnaden av bredband nu verkar bli av ursäktar inte det den långa tid det alltså tagit Telia att komma till skott, menar Stefan Wåhlin. Han anser att företaget har visat bristande kompetens och vilja att lösa utbyggnaden av nät.
Agnes Palinski, pressansvarig på Telia Company, säger så här om varför det tagit så lång tid att ordna med bredband för de hushåll som saknar det.
– Bedömningen av möjligheten att leverera fiber i området bygger på att man gjort en utredning och kartläggning av var vi har befintlig infrastruktur och var vi behöver bygga ut för att leverera fiber till de aktuella adresserna. På så sätt kan vi få fram en kostnadsuppskattning för det aktuella nätarbetet. I detta specifika fall var arbetet av så pass omfattande karaktär att kostnaden tyvärr blev väldigt hög.
Och varför inte Telia anlitade det företag som tidigare ordnat med nät på Adelsö, svarar Agnes Palinski så här:
– Bedömningen hade inte varit annorlunda oavsett vilken entreprenör som hade varit med i utredningen av fiberutbyggnaden. När vi tittar på förutsättningarna för att leverera fiber till våra kunder är det storleken på nätutbyggnaden som är avgörande för kostnadsbilden.
Lena Collberg, ekonomisk talesperson för föreningen, och hennes man väntar på att få bredband. De skulle uppskatta ett pålitligt och stabilt bredband.
– När man bor en bit ut på landet, tycker jag att det känns extra viktigt att allt fungerar, både el, vatten, internet och annat.
– Jag arbetar mestadels hemifrån med ekonomi och har möten via Teams. Min man som är egenföretagare arbetar med jord- och skogsbruk och använder bland annat kartbaserat växtodlingsprogram med mera, som har med företag att göra, säger Lena Collberg.
TONY GYLLENRAM