Kultur- och idrottspriser

Kultur- och idrottspriser

På nationaldagen delades även priserna ”Årets idrottsprestation”, ”Årets kulturpris” samt ”Årets ungdomskultur-stipendium” ut.

Prisudelare till ”Årets idrottsprestation”var Anette Norberg, Curlingproffs och ekeröbo, till ”Årets ungdomskulturstipendium”, sångaren och låtskrivaren Moa Lignell och till ”Årets kulturpris” sångerskan och färingsöbon Sonja Aldén,

”Årets idrottsprestation” gick till ishockeyspelarna Tuva Kärrhage och Cornelia Andersson. Motivationen löd:

”Mottagare av 2019 års Idrottsprestation är två väldigt envisa och starka tjejer vid namn Tuva Kärrhage och Cornelia Andersson, båda födda 2004. Dessa två tjejer har visat på en enorm prestation i hockeyns mansdominerade värld. Båda tog med lag Stockholm silver i Stålbucklan 2019, vilket är flickornas motsvarighet till Tv-pucken.

Cornelia började spela ishockey i Ekerö och har en enastående träningsvilja. Hon har tagit en tröja i distriktslaget för Stockholm ishockey i Stålbucklan och fått presentera de bästa spelarna för Stockholm tjejhockey 2018/2019. Cornelia spelar i Ekerö/Skås U15 lag tillsammans med övervägande delen killar.

Tuva började åka skridskor vid 3 års ålder eftersom hennes storebror gick på hockeyskola.

I år blev hon uttagen till Stålbucklan, en plats hon är väl värd efter alla års slit på isen, ibland i motvind som tjej i en ”mansdominerad” sport.

 

”Årets ungdomskulturstipendium” tilldelades Vincent Bjurberg. Motivationen löd:

”Mottagare av 2019 års ungdomskulturstipendium är Vincent Bjurberg. Han är 19 år gammal och studerar på preparandutbildningen till kyrkomusiker. Efter sommaren är nästa steg kantor- och organistutbildningen för att slutligen bli kyrkomusiker. Vincent har en bakgrund inom sång, trummor, bas, gitarr och musikproduktion men hade aldrig spelat på en orgel innan han påbörjade utbildningen. De 20.000 kr som Kultur- och fritidsnämnden nu delar ut ska gå till framtida antagningsprov och fortsatt förkovran inom ämnet. Vi hoppas att Ekerö Kommun får glädje av dina kunskaper framöver och lycka till i framtiden.”

  

”Årets kulturpris” gick till Faravid Svalfors af Ugglas. Motivationen löd:

Mottagare av 2018 års kulturpris är Faravid Svalfors af Ugglas. Han har både skrivit manus och regisserat vikingafilmen ”Rune of the dead”. Inspelningen skedde under två intensiva sommarveckor 2018 på Adelsö och Ekerö. Filmen har, till skillnad från andra vikingafilmer, velat återspegla och gestalta vikingakvinnans roll och äventyr. ”Rune of the dead” ska ut på den internationella marknaden i början på hösten men den presenterades redan nu i maj på Cannesfestivalen med trailer och kommer medverka på filmfestivaler runtom i världen. Faravid hoppas att filmen ska bli ett startskott för att involvera olika krafter i kommunen och att genom film som media, kunna berätta fler vikingahistorier.”

Bilden: Årets kulturpristagare tillsammans med prisudelare Sonja Aldén som också uppträdde.

EWA LINNROS

Läs också