Kulturföreningar i förening

Kulturföreningar i förening

De är alla film- och operaentusiaster och bedriver sina verksamheter i samma lokaler – nu går två av kommunens livaktiga kulturföreningar samman och fortsätter med gemensamma krafter att visa film- och operaföreställningar för mälaröborna.

– Föreningen Mälarö Kino som driver Mälaröbion tar över driften även av Live på bio, som tidigare varit en del av Ölsta folkpark. Många av medlemmarna är samma, tekniken som vi använder är densamma och många besökare kommer på båda föreningarnas visningar, berättar Lena Zetterberberg Björk, en av eldsjälarna i Mälarö Kino.

Föreningen har sedan 2013 år presenterat ett varierat bioprogram med många aktuella filmer, ibland till och med premiärer, i Erskinesalen. De försöker fånga upp mälaröbornas önskemål och anpassar repertoaren utifrån både sina egna preferenser, möjligheter att agera biografmaskinister och det som publiken vill se. Efter sommaren har de bland annat infört dagbio vissa dagar och även haft en sing-along-föreställning med Mamma Mia på vita duken, som blev succé. Konceptet gav mersmak och förhoppningsvis blir det fler tillfällen framöver att visa filmer där besökarna får sjunga med.

Live på bio visar i sin tur liveföreställningar och konserter från bland annat de stora världsscenerna.

– Vi försöker också ha stor bredd i utbudet och visar allt från de riktigt stora operorna till mer nischade filmer eller föreställningar, berättar Ingrid Röising Bergman.

Det samlade utbudet från Live på bio innehåller såväl operor, som konserter, teaterföreställningar, balett och konstvisningar. Varje säsong väljs ett antal sändningar ut för att visas på den lokala bioduken, vilket lockar en hel del mälaröbor att bänka sig i Erskinesalen.

Den enda märkbara skillnaden för besökarna efter samgåendet, blir att biljettköpen görs via Mälaröbions hemsida. Föreningen har dock som ambition att man även fortsättningsvis ska kunna köpa biljetter i bokhandeln i Ekerö centrum.

Det blir alltså fortsatt många tillfällen till musik- och filmupplevelser i Erskinesalen. Förutom nyheterna Disneyfilmen Frost 2 och den svenska filmen En del av mitt hjärta som båda visas i julhelgen, blir det ett blandat program.

– Den 15 december visar vi Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, en teaterföreställning från Scalateatern som bygger på filmen som sänds på TV på julafton. Första operaföreställningen för året är sedan den 11 januari då vi sänder Wozzeck från Metropolitan i New York med svenske operasångaren Peter Mattei, säger Ingrid Röisning Bergman.

Genom att synkronisera de ideella krafterna, som gärna skulle få vara fler enligt Lena Zetterberberg Björk och Ingrid Röising Bergman, hoppas de nu på att få effektivare marknadsföring och enklare rutiner.

– Det här är ett otroligt givande ideellt engagemang som ger fin utdelning genom att man får se bra film och träffa härliga människor, konstaterar Lena Zetterberg Björk.

LO BÄCKLINDER

Läs också