Kulturskatt på Drottningholm

Det unika Museum de Vries inryms i Dragonstallet på Drottningholmsmalmen. Många känner nog inte till det, men här finns väldens största samling skulpturer av en av den sena renässansens främsta skulptörer, den nederländske Adriaen de Vries.

Upprinnelsen till att det blev ett museum var att det på en auktion i London, ropades in en liten figurin för sju miljoner pund. Skulpturen var osignerad men man var rätt säker på att det var ett verk av Adrian de Vries.

– Då började man fundera här hemma. Om den där lilla figurinen kunde vara värd så mycket pengar, vad har vi då här i Sverige, berättar Helena Chreisti, enhetschef för marknad och pedagogik och intendent, Kungliga hovstaterna.

Adriaen de Vries är kanske inte så känd för oss idag, men under sin levnadstid räknades han som en av de främsta skulptörerna och var verksam vid flera stora maktcentra under 1500-talets slut och 1600-talets början. Majoriteten av de Vries skulpturer finns i Sverige och de är krigsbyten från Sveriges krigiska framgångar under 1600-talet.

Några skulpturer magasinerades men de flesta placerades i Drottningholmsparken där Nicodemus Tessin den yngre ordnade lustträdgården på 1680-talet. Där behöll skulpturerna sin plats fram till nutid. Men utomhusklimatet hade medfört omfattande skador och man letade efter lösningar för att göra avgjutningar till kopior för att ersätta originalen utomhus.

– Sedan behövde man hitta en lokal där man kunde ställa in originalverken. Det blev Dragonstallet och i  maj 2001 invigdes Museum de Vries, säger Helena Chreisti.

Museumet är ett samarbete med Statens fastighetsverk som äger byggnaden, Nationalmuseum som förvaltar skulpturerna och Kungliga hovstaterna som bedriver verksamheten. I museumet finns 14 statyer och totalt med de skulpturer som finns på Nationalmuseum, finns det 31 verk av de Vries vilket är väldens största är världens största samling.

– Man förstår att de Vries var en av de främsta när man jämför hans verk med andra. Han var både tekniskt skicklig och också på att fånga upp teman som finns i antika skulpturer och forma om dem till någonting nytt. Det här är bland det bästa man kan se i skulptur från tidigt 1600-tal med alla mått mätt.

Samlingen visas vid förbokade visningar året om och under den årliga Museum de Vries-dagen som i år äger rum 4 september.

EWA LINNROS

Läs också