“Kyrkan mitt i byn” fyller 30 år

“Kyrkan mitt i byn” fyller 30 år

För 30 år sedan invigdes Mälarökyrkan i Ekerö centrum efter att församlingsmedlemmarna lagt ner uppåt 14 000 arbetstimmar på att bygga den. Arbetet var visserligen hårt, men församlingen fick en stark sammanhållning på köpet.

”Kyrkan mitt i byn” var en av arkitekten Ralph Erskines grundtankar när han under 1980-talet valde att placera en kyrka på ritningen för Ekerös nya centrum. Svenska kyrkan hade några år tidigare invigt sin nya kyrka i Ekebyhov och av de frikyrkoförsamlingar som fanns i kommunen, föll valet på pingstförsamlingen som var den största.

– Vi hade redan börjat spara pengar för ett kyrkobygge, men vi samlade också ihop en hel del genom auktioner, midsommarfirande och andra arrangemang. Byggkostnaderna beräknades till uppåt sju och en halv miljon kronor inklusive arbetskostnader, men när bygget var klart hade vi bara lån på strax över en miljon kronor, berättar Manne Nyström, som var byggledare då det begav sig.

Han berättar också hur Ralph Erskine gjorde ritningarna för 70 000 kronor, vilket var en femtedel av vad arbetet skulle ha kostat.

Mannes son Pelle Nyström är idag ordförande i kyrkan och berättar att även han var involverad i bygget, även om han inte bodde i kommunen på den tiden.

– Under själva byggtiden så gjorde varenda en av medlemmarna någonting som hade med bygget att göra. Det fanns många duktiga hantverkare bland medlemmarna och en del var under utbildning i hantverksyrken, säger han och konstaterar att den sammanhållning som arbetet ledde fram till, inte hade kunnat uppnås på något annat sätt.

Han tror dock att upplägget med privatpersoner som genomför ett så stort byggprojekt, sannolikt inte hade kunnat användas idag, med tanke på strängare regelverk.

Den lilla inomhusbalkongen högt upp på väggen i kafédelen, de oregelbundet placerade fönstren i kyrkorummet och de mörkare plattorna i kafégolvet, som är en förlängning av en markering på själva torget utanför, är alla detaljer som vittnar om att just Ralph Erskine ligger bakom arkitekturen. Men församlingen hade själva en hel del idéer om hur de ville utforma sin kyrka.

– Vi hade till exempel tydliga tankar om att vi ville ha ett kafé som var öppet ut mot torget, förklarar Manne Nyström.

Resultatet blev en byggnad som imponerar på många som kliver in där.

– När jag kom hit 2010 slog det mig genast vilket fantastiskt kyrkorum detta är, säger Samuel Klintefelt, pastor i församlingen.

Idag är Mälarökyrkan en livaktig församling med uppåt 250 medlemmar. Söndagsgudstjänsterna samlar ofta mellan 100 och 150 deltagare och de mer lättillgängliga gudstjänster som hålls med jämna mellanrum, fyller kyrkan med råge. För inte länge sedan var till exempel Carola Häggkvist gästartist och kyrkan var fylld till bredden.

– Vi har också väldigt mycket andra aktiviteter, som till exempel språkkafé, en gospelkör där 80 procent av deltagarna inte är församlingsmedlemmar, nattkafé för ungdomar, utåtriktade barnsamlingar och grundkurser i kristen tro. Second handbutiken i Troxhammar är också en viktig del av vår verksamhet och vi samarbetar mycket med andra församlingar i kommunen, berättar Samuel Klintefelt.

– Nu hoppas vi på att hitta ett sätt att väcka liv i kaféet så att kyrkan kan vara öppen även på dagtid på vardagar. Om man har en kyrka mitt i byn, vill man ju att den ska vara så tillgänglig som möjligt, slår Pelle Nyström fast.

LO BÄCKLINDER

Läs också