Kyrkans arbete i coronatider

Kyrkans arbete i coronatider

Kyrkan har genomgått en digital resa med anledning av pandemin. Gudstjänster, webbandakter, digitala meditationer och godnattböner livesänds och läggs ut på facebook. Men det fysiska mötet är viktigt och Ekerö pastorat planerar också för coronasäkra aktiviteter där man kan mötas fysiskt.

Förra våren lamslogs allt och lades på is i hopp om att det skulle bli bättre till hösten. Men det blev det inte så och vi har fått hitta nya vägar för att nå ut. Vårt fokus flyttades till det digitala med webbsända gudstjänster och andakter, säger Magnus Ehntorp, biträdande kyrkorherde i Ekerö pastorat.

Färingsö församling liksom många andra församlingar har gjort detsamma. Besöksstatistiken på webben är hög och kyrkan har nått ut till nya människor. Ibland har så många som tusen personer klickat in och tittat.

– Det är svårt att veta om den som gått in på vår sida har sett en hel gudstjänst, men oavsett så handlar det ändå om interaktioner. Vi har nått ut på ett annat sätt och det här är inte någonting vi kommer att sluta med bara för att coronan försvinner. Det är ett guldkorn som vi har tvingats att vaska fram som är helt fantastiskt, säger Magnus.

Hur når man då ut till dem som inte har digital kunskap?

– Vi har gjort en instruktion men vi hör också efter om det finns ett barnbarn eller en vän som kan visa. De som inte har närstående som kan hjälpa är välkomna att ringa till oss. Vi finns här för alla, säger Annika Strömmer Åkerlund som är diakoniassistent.

En viktig del av diakonins arbete är de nära samtalen, hur har det fungerat?

– Det finns ju telefon gudskelov. Vi brukar bjuda in till jubileumsfest för de som fyllt 80, 90 och 100 år. Det vi har gjort nu är att vi delar ut blommor till alla jubilarer. Då blir det ett personligt möte. Vi knackar på, backar några steg och lämnar blomman. Det kan ibland leda till långa samtal, berättar Annika och fortsätter:

– Öppna förskolan har träffats utomhus, vi har gått upp i Ekebyhovsparken med medhavd fika och umgåtts med coronasäker distans. Då har vi kunnat prata och barnen har sprungit runt.

Ensamhet och isolering är en följd av pandemin och behovet att prata är stort.

– Tidigare kom kanske människor till kyrkan för att prata om riktigt tunga saker. Nu söker fler kontakt för att prata om nästan vad som helst. Det är så viktigt att poängtera att inga ämnen, frågor eller tankar är för enkla. Vi finns för alla samtal, oavsett om det handlar om blöjbyten eller dödsångest, säger Magnus.

Det finns gott om energi och vilja att inte ge upp och hela personalgruppen har bollat idéer kring vad man kan göra mer. Nu finns närmare 30 uppslag som man vill göra någonting av, både digitalt och i ”levande” form. Det inbegriper både barn-, ungdoms- och vuxenverksamheterna.

– Att få träffas är det som människor törstar efter. Där har vi tänkt att vi ska vara utomhus, vi ska vara rörliga, både för att det är kallt ute nu och också för att det sker någonting positivt rent fysiskt när man går, säger Magnus.

– Jag och diakon Christer Käck tänker ha sorgegrupper i promenadform och då vänder vi oss främst till människor som har förlorat en nära anhörig under det senaste året. Man behöver kanske prata om sin sorg med andra än familjen, säger Annika.

Promenadgrupp för män med eller utan hund är en annan av idéerna.

– Vi har märkt senaste tiden att det är många män som har behov av att prata, men också att det är flera män som inte trivs med att sätta sig runt ett bord och bara prata. Det är skönt att ha någonting konkret att göra. Då ska vi starta igång den här promenadgruppen för män. Att vi skrev hund är för att hundar är välkomna, men självklart inget måste, berättar Magnus.

Andra satsningar är digitala samtalsgrupper på zoom, andlig vägledning digitalt och mycket mer därtill. Vad och när satsningarna drar igång kommer att meddelas på pastoratets hemsida så snart det är fastställt.

Barnkörerna och ungdomsverksamheten är igång, där följer man självklart restriktionerna.

EWA LINNROS

Läs också