Kyrkorna hjälper behövande under julen

Behovet av hjälp och stöd kan vara stort under julen. Därför satsar Färingsö församling på att samla in pengar till presentkort på mat och Ekerö pastorat ordnar en julfest dit alla är välkomna. 

Färingsö församling har märkt att många i församlingen fått en tuffare vardag, inte minst ensamstående och sjukskrivna med ett redan tufft utgångsläge. Både socialt och ekonomiskt har trycket på att få hjälp ökat. 

– Människor är mer ensamma idag och mår sämre överlag. Man behöver både pengar och någon att prata med. Många är jätteoroliga över el- och matkostnader och över framtiden generellt. Man är orolig för hur det ska gå för barnen som växer upp, berättar Sandra Malmborg, diakoniassistent, Färingsö församling. 

Kyrkan delar regelbundet ut matkassar till behövande under året. Inför julen satsar församlingen extra på att stötta genom kampanjen ”Räck ut en hand”. Den som vill kan swisha ett valfritt belopp till kyrkan som sedan används till presentkort på mat. Den som behöver hjälp kan ansöka om ett presentkort. 

– Jag har redan ett underlag med personer som behöver stöd. 

För att eventuellt få ekonomiskt bidrag från Färingsö församling under året behöver den sökande visa att hen först haft kontakt med socialkontoret. Men under julen kan också andra få hjälp, beroende på hur mycket pengar församlingens diakoni får in.

– I juletid blir det en fråga om mitt och kyrkoherdens omdöme om vi får in många ansökningar. Vi börjar med att göra en familjebild för att få en bild av den sökandes situation och barnfamiljer har förtur. 

Församlingsbor brukar vara generösa och skänka en del pengar, inte minst kring jul, är församlingens erfarenhet. 

– Man vet att pengarna går dit de behövs i vårt närområde. Jag hoppas att den som behöver hjälp hör av sig till oss.

Även Ekerö pastorat har festligheter kring jul. Den 26 december arrangeras en julfest med sång, musik, dans kring granen och julmat. Festen inleds med julgudstjänst och alla är välkomna.

– Man behöver dock föranmäla sig så att vi vet hur mycket mat som ska beställas. Anmälan görs senast 15 december till diakoniassistent Anita Lahham, berättar Margith Gorji, diakon Ekerö pastorat. 

 – Vi erbjuder hjälp och stöd under hela året. Vi har tystnadsplikt.

ANGELICA BERG

Läs också