L lämnar Mälarökoalitionen

L lämnar Mälarökoalitionen

Blir nu ett självständigt borgerligt mittenparti

Liberalerna (L) lämnar samarbetet med Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP) och Öpartiet (Ö) i Mälarökoalitionen och väljer nu att gå sin egen väg.

Liberalerna Ekerö lämnade Ekeröalliansen 2017 och efter valet 2018, ingick de i ett samarbete med S, MP och Ö och bildade Mälarökoalitionen.

– Att vi gick in i Mälarökoalitionen var för att ta över makten. Vi bildade ett nytt, mittenorienterat styre för kommunen eftersom vi blev en större minoritet än Ekeröalliansen. Men nu har det visat sig att Ekeröalliansen får stöd av Sverigedemokraterna i  nästan alla frågor, inklusive den viktiga budgeten. Den utvecklingen kan vi inom liberalerna inte acceptera, säger Fredrik Ohls, gruppledare för L.

Samarbetet med Mälarökoalitionen har däremot varit bra och man har hittat många gemensamma frågor.

– Det har varit värdefullt att gemensamt skapa politik som hade varit en nytändning för Ekerö kommun och som enligt vår mening, inspirerat Ekeröalliansen till förändringar i positiv riktning för kommunen. Mälarökoalitionen har visat att det finns ett realistiskt alternativ till styre av kommunen genom att enas om budget, satsning på samhällsbyggnad, miljöåtgärder med mera.

Efter det att S, MP och Ö fått beskedet om att L beslutat att lämna Mälarökoalitionen, skriver de i en gemensam kommentar:

”Vi tycker det är tråkigt att Liberalerna lämnar då vi anser att vi inom Mälarökoalitionen har haft en god och berikande samverkan som har vilat på en bra gemensam värdegrund vilket har givit bra och starka kompromisser i sakfrågor. Det är även särskilt ledsamt att en skolfråga blev avgörande för splittringen. Beskedet i sig innebär att Mälarökoalitionen inte finns mer. Dock kommer vi som enskilda partier att fortsätta att hitta samverkansformer för att på så sätt kunna driva en aktiv, stark oppositionspolitik.”

– Vi har alla trivts bra med samarbetet och upplevt att det har stärkt oppositionsarbetet, så i någon form kommer vi att samverka men i lösare form, säger Ulrika Sandin (MP).

Fredrik Ohls vill understryka att partiets beslut inte har någonting att göra med ärendet om Munsö skola.

– Vi har tänkt på detta länge och nu är det dags att vi blir ett självständigt borgerligt mittenparti som vi lovade i valrörelsen. Vi intar en vågmästarroll, fortsätter Fredrik Ohls.

Ordförande i Liberalerna i Ekerö, Hans Henriksen poängterar att L vill utveckla samarbetet med fler i politiken.

– Lokalpolitik handlar om att kompromissa och att gemensamt försöka hitta kloka lösningar för oss alla som bor i kommunen. I och med att vi nu kan agera mer självständigt, kan vi liberaler föra en aktiv och modern liberal politik, säger Hans Henriksen.

EWA LINNROS

Läs också