L, S, MP och ÖP går ihop

Liberalerna (L), Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP) och Öpartiet (ÖP) meddelade idag den 17 oktober, att de går in i slutförhandlingar om att bilda ett minoritetsstyre för Ekerö kommun för den kommande mandatperioden.

– Efter valet fick jag och förhandlingsgruppen i uppgift att prata med alla partier utom Sverigedemokraterna. Vårt uppdrag var att hitta en konstellation där vi har bäst möjligheter att få igenom de frågor vi har gått till val på. Under de samtal vi har haft, har vi sett att det finns störst förutsättningar att få igenom det i denna konstellation, säger Göran Hellmalm, gruppledare för Liberalerna.

Annons

Under kommande vecka kommer partierna att utarbeta deras politiska plattform.

Socialdemokraterna har varit oppositionsledare under lång tid. Under en period på 80-talet styrde S tillsammans med L och C.

– För oss som oppositionsparti har det funnits en frustration över att den styrande majoriteten inte velat bjuda in till bredare politiska samtal för Ekerös bästa. Vi har sett flera områden där vi kommer att behöva fatta tuffa beslut för kommunens långsiktiga utveckling. Och vi tror att förutsättningarna finns för detta i ett samarbete med L, MP och Ö, säger Hanna Svensson gruppledare för Socialdemokraterna.

Miljöpartiets gruppledare Ulrika Sandin fyller i:

– Att Ekerö ska utvecklas till en hållbar kommun är det övergripande politiska målet för oss i MP. Klimatet kan inte vänta, som vi sa i valrörelsen. Vi ser att S, L och Ö i hög grad förstår detta. Därför tror vi att MP i denna konstellation kommer att kunna medverka till att fatta nödvändiga beslut för klimatet

Öpartiets gruppledare Desirée Björk kommenterar:

– Att förbättra medborgardialogen och stärka demokratin är vår huvudfråga som parti. Vi ser med stor tillförsikt fram emot att i samverkan med L, S och MP jobba med detta.

– Det som vi är överens om är att vi vill ha en öppenhet och en generös dialog inom såväl samarbetskonstellationer som med kommuninvånare, organisationer och företag. Det är någonting som förenar våra partier, att vi anser att kommunen och politiken kan bli bättre på det. Jag tror att vi kommer att hitta goda sätt att jobba på för vi går in med öppet sinne i detta, säger Göran Hellmalm som tillsammans med  Hanna Svensson (S) och Ulrika Sandin (MP) kommer till tidningens radioprogram ”God kväll Mälaröarna” imorgon torsdag den 18 oktober.

På tisdag 23 oktober sker första kommunfullmäktigemötet efter valet. Då ska bland annat kommunfullmäktiges presidium samt kommunfullmäktiges valberedning väljas.

L, S, MP och ÖP får tillsammans 18 mandat, Ekeröalliansens har 17 mandat, Sveridemokraterna 5 mandat och Vänsterpartiet 1 mandat.

EWA LINNROS

Hör intervjun med Hanna Svensson (S), Ulrika Sandin (MP) och Göran Hellmalm (L) i tidningens radioprogram ”God kväll Mälaröarna”. Programmet sänds 18 oktober klockan 17-19 i Radio Viking, 101,4.

Läs också