Lång debatt om tiggeriförbudet

Lång debatt om tiggeriförbudet

Beslutet om tiggeriförbud, som är en del av det trygghetspaket som Ekeröalliansen föreslagit, föranleddes av en stundvis het debatt.

Här följer några av de förtroendevaldas kommentarer i frågan.

Björn Osberg (MP): ”Det bryter mot humanismen, empati, mot förståelse för att andra människor har en annan verklighet att leva i. Istället för att underlätta för de här människorna så är det nu Moderater, Kristdemokrater och Centerpartister påhejade av Sverigedemokrater som skapar ännu jobbigare villkor för dessa människor att klara sig på ett juste sätt. Jag tycker nästan att ekbladet håller på att svartna helt.”

Adam Reuterskiöld (M): ”Att försvåra för medmänsklighet, det har vi aldrig sagt och kommer aldrig att säga. Det här handlar om att ge möjlighet till ett samhälle där vi alla vill leva, om att ge trygghet till våra medborgare och att göra det som är rätt.

Hanna Svensson (S): Vi lever i en trygg kommun, inte i en kommun i kris. Att bygga trygghet handlar om att skapa förutsättningar och då gör vi det i skolan, genom att ha fler vuxna bland våra barn och att ha fältassistenter som kan vara ute på kvällarna och möta ungdomarna som är ute. Inte genom knarkhundar och tiggeriförbud.

Adam Reuterskiöld (M):

”Det går inte att förebygga det som redan finns. Vi måste ge våra väktare och poliser verktyg. Det går inte att bara förebygga, man måste också beivra.”

Jimmy Fors (SD): ”Jag vill vara tydlig med att det är våra medborgares trygghet som har ett större skyddsvärde än vad utländska medborgares rätt att infinna sig på Ekerö för att tigga har.”

Johan Hagland (L): ”Inställningen är väldigt tydlig att vi nu ska omfamna rasismen, fördomar, att vi ska förhindra med alla medel hjälp till utsatta under den något märkliga parollen trygghet. Förslaget med dess förbud som det nu ser ut, leder till större otrygghet då vi slår mot en redan utsatt och desperat grupp människor.”

Christina Blom Andersson (KD): ”Vi förbjuder inte tiggeriet. Vi förbjuder insamling av pengar utanför våra butiker och återvinningscentraler. Medborgare  i kommunen som är inom LSS-verksamheterna kommer fram till mig och gråter och säger att det är så otryggt i centrum. ”De tar mina cigaretter och mina pengar och när jag pantar så står de och knackar mig på ryggen och jag kan inte försvara mig.” De människorna står jag upp för och för de barn som har samlat pantflaskor och blir fråntagna dem.”

Carl Ståhle (MP): En liten korrigering, vi kan bara förbjuda på kommunal mark. Flyttar de bara till privat mark, kan kommunen inte flytta på problemet. Det här ger bara mer administration och en symbolpolitik som inte är medmänsklig.

Mycket mer avhandlades under mötet som exempelvis en ändring i den politiska organisationen. Denna innebär bland annat att Ove Wallin (C) och Sivert Åkerljung (KD) utses till kommunalråd. Då de inte kommer att erhålla övriga årsarvoden, innebär förändringen att den är ”nästintill kostnadsneutral”.

EWA LINNROS

Läs också