Lars är tidningens korsordskung

Ekeröbon Lars Fjellström är konstruktören bakom Mälaröarnas nyheters populära korsord Mälarökrysset. Redan samma morgon som tidningen landar i brevlådorna, kommer de första svaren in till redaktionen. Här berättar han om hur korsordsmakandet började bland annat.

Hur kommer det sig att du bor på Mälaröarna?
– Jag växte upp här och flyttade hemifrån och in till stan då jag var 18 år och där har jag bott på flera platser. När jag så småningom flyttade tillbaka till Ekerö har jag också bott på flera ställen i kommunen.

Hur blev du korsordsmakare?
– Det började med att jag blev arbetslös och fick en massa ledig tid. Eftersom jag har extremt mycket idéer i huvudet, provade jag olika saker. Först skrev jag musik till TV och sedan gjorde jag  en vitsig tidskrift. Det var också snubblande nära att jag fick ett layout-jobb på ett bokförlag. Därefter skrev jag kåserier som publicerades i Aftonbladet. Eftersom jag alltid varit korsordslösare provade jag att konstruera ett korsord på skoj och det gick ju bra. Först hamnade jag i Superkrysset och en veckotidning 1997. Aftonbladet hörde av sig och jag jobbade med dem mellan 2000 och 2014. Det började med ett kryss i veckan, men växte snart till ett om dan. Jag är dock inte speciellt bra på grammatik, men jag tycker om att leka med ord. Jag uppfann ett kryss som heter ”Tvetydigt” och jag har sett att det fortfarande finns kvar i tidningen.

Hur många korsord har du gjort?
– Jag har tappat räkningen för länge sedan, men tror att det måste röra sig om närmare 2 000 stycken. Jag har som sagt jobbat för många olika tidningar genom åren.

Vad tycker du är bra med att bo på Mälaröarna?
– Att man bor på landet, men samtidigt har närheten till stan.

Vilket är din favoritplats i kommunen?
– Min kammare.

Har du någon oanad talang?
– Jag anser att jag är bra på att skriva musik, vilket jag gjort sen jag var 15 år. Jag har spelat in flera skivor och ligger just nu ute på Spotify och Youtube under namnet ”Abrasound” med Jane på sång och låten ”No way” till exempel. Men jag skrev också låtar på 1980-talet till Annie Anner som gjorde italodisco. Jag gör även mer rockig musik under namnet ”Bluemajor” tillsammans med Reima Hassell på gitarr och låten ”Happy hour” till exempel samt flera låtar vuxen-pop på Youtube, under artistnamnet”Pan” och låten ”Auroras waltz” till exempel.

Om du fick önska, vad önskar du ska ske med Mälaröarna framöver?
– Jag skulle önska att det blev mycket mer båttrafik.

Vad är ditt bästa tips till mälaröborna för att de ska ha ett bra liv i karantäntider?
– Titta inte på TV utan gör nåt som kommer från eget huvud. Skriv en sång, måla en tavla, virka en grytlapp eller snickra en bokhylla. Det kan som i mitt fall bli ett levebröd.

LO BÄCKLINDER

Läs också