Lego för hela slanten

Från början tog Christian Janssons hobby upp en liten hörna i vardagsrummet. Nu planerar han att göra om boden på tomten till studio. Där vill han bygga upp en levande stad – av Lego!

Som så många andra lekte Christian mycket med Lego som barn, ett intresse som avtog helt i tonåren. När hans egna barn kom, så kom intresset tillbaka.

– Först byggde vi mindre Lego-byggen, men så fick vi en bok av min svärmor som handlade om kända byggnader gjorda i Lego, längst bak i boken läste jag om att man kan designa egna byggen i ett gratis dataprogram.

Programmet räknar ut vilka bitar som behövs för att bygga det man ritat. Christian satte genast i gång att rita Adelsöfärjan, ett projekt som ännu inte är klart.

– Eftersom jag bor på Adelsö och färjan är så synonymt med ön kändes det som en kul grej. Jag har planer på att bygga Adelsö kyrka också, berättar Christian.

Intresset för Lego växte sig större, fiskebåten såldes och ersattes av några riktigt stora modulhus i Lego.

– Sedan var jag fast! Det viktigaste med den här hobbyn är att ha en stöttande fru, berättar han och skrattar.

– Jag började med att bygga i en liten hörna i vardagsrummet, nu delar jag lekrum med barnen och planen är att flytta ut till en isolerad bod vi har på tomten och bygga om den till Lego-studio.

Där vill han bygga en stor levande upplyst stad. En av de sakerna som Christian själv tycker är häftigast av det han hittills byggt är en skrivmaskin.

– Den kan göra allt som en riktig gammal skrivmaskin kan, utom att just skriva. Den har det härliga knacket och medan man trycker på tangenterna åker cylindern jämns med papperet.

Christans tre barn som är tre, fem och sju år gamla är gärna med och bygger med pappa.

– Det är förstås svårt att konkurrera med paddorna, men jag och min äldsta son sitter ofta på kvällarna och bygger tillsammans. Det här är den mest avkopplande hobby jag har haft, det är en otrolig upplevelse att skapa i Lego och det hela blir som en konst. För mig är det värt vartenda öre.

Hobbyn kostar en del pengar men enligt Christian går det att hitta mycket bra begagnat.

– Jag söker konstant efter begagnat på Blocket och Tradera, och de bitar jag inte behöver säljer jag vidare.

Han uppskattar att han har ungefär en halv miljon Lego-bitar. 40 kilo av dessa står i lådor och väntar på att sorteras.

Ska du söka till TV-programmet Lego-master?

– Inte inom en snar framtid. Det här är bara mitt tredje år men det har eskalerat oerhört fort så man vet aldrig!

elin BISANDER

Läs också