Lika och olika, då och nu

Lika och olika, då och nu

Tiderna förändras och många gånger när vi läser i vårt gamla tidningsarkiv, förvånas vi över hur olika livet på Mälaröarna såg ut för 50 år sedan jämfört med idag. Men lika ofta slås vi av alla likheter.

I september 1969 kan man till exempel läsa i MN:s arkiv om att man på Adelsö har firat ”De gamlas dag” enligt ”gammal kär tradition”. Varje år, vid denna tid, välkomnas socknens pensionärer till en speciell gudstjänst med efterföljande samkväm och levande musik i öns hembygdsgård. Denna begivenhet samlar alltid mycket folk.

I Mälaröarnas nyheter nummer 13 2019 skrev vi om den nutida ”De gamlas dag” som numera firas på Ekebyhovs slott. Idag omfattar evenemanget alla kommunens äldre medborgare, gästas av kända svenska artister och har även fått kunglig glans genom att drottning Silvia är en självskriven gäst. En självklar höstlig höjdpunkt för kommunens äldre medborgare.

Hösten är också tiden som många använder för att förkovra sig, då såväl som nu. Om studieförbundens kursutbud 2019 bland annat består av distanskurser i Word Press och ”Ett hållbart liv” samt streetdance för barn, var utbudet 1969 något annorlunda. ”Mera inne” är till exempel namnet på en ”matnyttig kurs för unga par som går i giftastankar. Under sakkunnig ledning får man där lära sig allt om möbler och textilier för att sedan kunna inreda det nya hemmet på riktigt och kvalitetsmedvetet sätt”. ”Arbetaren och arbetsmarknaden” är en annan kurs som kanske inte skulle göra lika stor succé idag som för femtio år sedan.

Men såväl dåtidens som nutidens mälaröbor gillar att sjunga, rida och många utövar konstnärliga intressen. Idag skriver vi ofta om konstutställningar av lokala konstnärer, duktiga ryttare som skördar framgångar och körsångare eller skickliga solosångare i kommunen. Att intresset för dessa sysselsättningar var stor redan 1969 kan man bland annat förstå när man läser om att i samband med Studiefrämjandet uppstart för terminen, arrangeras ett ”upptaktsmöte” med mycket god tillströmning av besökare i Tappströmsskolan. Ett par hundra besökare besöker skolan under dagen och tar del av vårens kursdeltagare som visar sin ”handaflit”. Den ungdomliga sånggruppen ”Svartsjölänningarna” underhåller med såväl Bellmansepistlar som gospel, Adelsökonstnären Mårten Nordqvist ställer ut oljemålningar och ponnyhästar från Kungsberga ponnystall travar runt i en miniridskola med entusiastiska små ryttare i sadeln.

LO BÄCKLINDER

Läs också