Liveopera i höst

Liveopera i höst

Den 7 september inleder Live på bio Ekerö sin femte säsong i Erskinesalen. Då får mälaröborna återigen chansen att se föreställningar i världsklass på hemmaplan.

Först ut är succeföreställningen ”The Audience” som är inspelad på National Theatre i London. I den spelar Helen Mirren drottning Elizabeth II, en roll som hon fick en Oscar för när hon tidigare gjorde den i en filmversion.

– Det blir som vanligt en helaftonsföreställning med servering i pausen under den här första föreställningen. Sedan följer ett digert program under resten av hösten, berättar Ingrid Röising Bergman.

Hon beskriver hur de direktsända operorna från Metropolitan i New York är de största publikdragarna, men att även försöken med att visa konstguidningar och balettföreställningar har varit populära bland mälaröborna.

I höstens program finns såväl guldkornet Madame Butterfly av Puccini som Manon av Massenet, men Ingrid Röising Bergman har ett särskilt tips.

– Jag skulle vilja flagga för Akhnaten, en opera om den egyptiske faraon som ville inspirera sitt folk att lämna de gamla gudarna för en enda gud – solguden. Den är komponerad 1983 av Philip Glass, som även skrev Satyagraha, stor succé på Folkoperan häromåret. Vi kan se fram mot en sprakande föreställning med enastående kostym, scenografi, koreografi och musik.

Förutom operaföreställningar och teater kommer Live på bio även att visa en dokumentärfilm om Miles Davis som bygger på arkivbilder, privata filmer och intervjuer med några av världens främsta musiker.

LO BÄCKLINDER

Läs också