Livlig kommers och fina vinster

1968 präglar julbasarer och julmarknader då som nu Mälaröarna i december.

I december 1968 vinner kung Gustav Adolf en vacker rya, knuten av fru Astrid Bergman vid Lovö kyrkliga syförenings basar. ”Majestätet är inte själv närvarande utan har sänt sin lådfru och överhovmästarinna med uppdrag att handla rikligt med vinstlotter. Och damerna kunde alltså återvända till slottet med försäljningens högsta vinst.”

Kommersen på basaren är ”som vanligt mycket livlig” och på bara ett par timmar länsas alla försäljningsstånd. Det är inte bara kungen som har en tursam dag, Hovbokhandlaren Olle Lundbom vinner en omgång broderade lakan, fru Ingrid Möller en broderad duk och fru Gunvor Holm ett pampigt dukat bord med fin kaffeservis och vackra ljusstakar.

Ekerö Rödakorskrets har hyrt in sig i Tappströmsskolans aula då hembygdsgården har blivit alltför liten som fest- och försäljningslokal. Traditionellt toppas programmet med luciatåg och det är sjätteklassare Margot Gustafsson från Träkvistaskolan som korats till Lucia. Hon får sex tärnor i släpet varav fyra är hennes kusiner. I MN presenteras vad besökarna kan se fram emot.

”Idel toppvinster lockar i lotterierna. I stora tombolan är sålunda en juniorcykel högsta vinsten. Marknadens kanske mest originella vinst är en docka, iförd en miniatyrupplaga av den vackra Ekerödräkten, som fru Gunborg Kvickström, Rastaborg, vävt.”

En paus från julstöket är kanske välkommet. ”Wärdshuset Spången” i Spånga centrum, lockar läsarna från Mälaröarna med stort julbord och familjemiddag med förrätt, varmrätt och dessert för 13 kronor, halva priset för barn under 12 år. Dessutom är det dans fredagar, lördagar och söndagar till ackompanjemang av Folke Folkhems trio.

EWA LINNROS

Läs också