Lokala restauranger får godkänt

Lokala restauranger får godkänt

Många restauranger och kaféer i kommunen drabbas hårt ekonomiskt i coronatider. Nya direktiv från Folkhälsomyndigheten gör också att de måste ställa om sina verksamheter. De inspektioner som kommunen gjort visar dock att de allra flesta har anpassat sig efter riktlinjerna.

Sedan cirka tre veckor har kommunens miljöenhet gjort oanmälda besök hos drygt ett tjugotal restauranger och kaféer, för att se hur de följer direktiven och för att bistå med rådgivning.

– Vi har börjat med att informera om att vi kommer göra besök via hemsidan och direktmeddelanden, men inte talat om när vi ska komma. Av de cirka 50 vi har fått kontakt med har vi besökt ett tjugotal så här långt, säger Jessica Duf, t.f. miljö- och hälsoskyddschef.

Hon berättar att de näringsidkare som de besökt, i stort har följt de allmänna råden om att man inte får ha köer eller trängsel, att borden ska stå med rejäla avstånd och att det ska finnas information om vad som gäller i lokalen.

– Alla som vi har varit hos har varit väldigt intresserade av att göra rätt. Det har varit några små anmärkningar, men ingenting som vi har behövt gå vidare med.

Nu fortsätter miljöenheten med besöken, som eventuellt även kan komma att ske via videobesök framöver.

Yngve Sundström som driver Karamellan i Drottningholm, har anpassat sig på alla tänkbara sätt till den nya situationen.

– Vi stängde ner verksamheten den 16 mars när spridningen började öka i Stockholm och höll stängt till den 24 april. Då gjorde vi iordning vår uteservering och tog bort en tredjedel av alla bord både ute och inne, för att gästerna ska kunna hålla avstånden, säger han.

Restaurangen är även ansluten till en app som gör att det går att göra sin beställning och betalning vid bordet. När antalet gäster blir fler har man även sett till att kunna ha ytterligare betalstationer öppna. Han räknar dock med ett stort bortfall på kunder då slottet håller stängt och utländska besökare lär utebli. Han sätter sitt hopp till att den stora parken ska locka lokala besökare och erbjuder bland annat möjlighet att ta med sig sin måltid och äta den ute i parken.

Christer Sjöö på Restaurang Jungfrusund berättar att även hans restaurang har tappat en stor del av sina gäster, särskilt när det gäller större grupper som i stort sett helt har uteblivit.

– Vi har tur som är en stor uteservering, men det är väldigt väderberoende hur mycket vi kan utnyttja den. Som alla andra har vi gjort det glesare mellan borden och ser till att desinficera alla ytor ofta. Vi har också slutat med salladsbuffé under lunchen och serverar salladen i plastade skålar istället, säger han.

Rastaholms värdshus har varit drabbade av en vattenläcka och har inte kunnat öppna vid årsskiftet som de hade planerat, men den 15 maj slog de upp portarna.

– Vi har så stora ytor att det har varit lätt för oss att placera ut borden så att det är minst två och en halv meter emellan. Man måste också gå via hovmästaren för att bli placerad, så vi har inga problem med att gästerna ska hålla avstånd, säger Susanna Järvinen som också berättar att det finns handsprit och informationsskyltar utplacerade i lokalen.

– Däremot kommer vi inte servera grillbuffé, då vi inte kan vara säkra på att undvika trängsel, utan vi kommer ha en á la cartemeny.

LO BÄCKLINDER

Läs också