Lovö får nytt museum

Lovö får nytt museum

I det snart 200 år gamla sädesmagasinet vid Hogsta gård har en stor del av Lovöns dramatiska historia fångats på tre våningsplan i Lovö hembygdsförenings nyöppnade museum. Här kan den intresserade få veta mer om såväl utgrävningar i området och underrättelsetjänstens koppling till platsen, som en tillbakablick i jordbrukslivet på en av Lovöns gårdar.

På bottenvåningen i det rödmålade magasinet som hembygdsföreningen arrenderar av Statens fastighetsverk, finns en utställning som gör en ordentlig djupdykning i många av de arkeologiska utgrävningarna som gjorts på Lovön.

– Redan för 5 000 år sedan kom jägare paddlande och letade efter säl, fisk och fågel mellan öarna som Lovön bestod av då, när vattenlinjen var mycket högre, berättar arkeologen Bo Petré som själv har en mer än 50-årig erfarenhet av utgrävningar i området.

Han är den som skapat utställningen och är upphovsman till såväl de lättfattliga texterna som de illustrativa bilder och avbildade föremål som beskriver Lovöns historia under alla de årtusenden som ön befolkats. Dessutom finns ett urval av autentiska föremål att beskåda, allt från hantverksföremål från brons- och järnålder till små lämningar efter den flyktingförläggning från andra världskriget, som överraskade många som inte vetat om att den fanns, när resterna av den hittades i samband med utgrävningar.

På museets mellanvåning finns föremål som ger en bild av hur livet på ett jordbruk kunde te sig förr i tiden. Många redskap från Dyviks gård på Lovön finns samlade och berättar om fiske, jordbruk och blomsterodling.

På den översta våningen finns till slut en spännande utställning om underrättelsetjänst och signalspaning, sammansatt av lovöbon Pertti Hänninen. Hans egen far var finsk underrättelseofficer och kom med familjen till Lovön 1943.

– Ända fram tills jag började släktforska i 60-årsåldern trodde jag att min pappa arbetade som vaktmästare, berättar Pertti Hänninen.

Det djupa intresset för ämnet har gjort honom mycket kunnig på området och i utställningen får man bland annat lära sig mer om operation Stella Polaris, vilken hans egen far var en del av. Den historieavgörande händelsen gick till så att fyra lastbåtar fraktade Finländska underrättelseofficerare med familjer och hemligt material över Bottenviken till Sverige 1944. Den finska underrättelsetjänsten hade knäckt den sovjetiska hemliga koden och man visste när och var det stora anfallet mot Finland skulle komma. Allt finskt artilleri ställdes in mot den väg där anfallet väntades. Detta räddade den finländska självständigheten och Finland blev det enda land längs den sovjetiska gränsen som inte ockuperades.

Utställningen innehåller också mängder av annan fakta om underrättelsetjänst och signalspaning som på olika sätt är kopplade till Försvarets radioanstalt (FRA) eller Pertti Hänninens familj.

Museet invigdes den 6 september och den som är intresserad av att besöka det kan kontakta Lovö hembygdsförening som arrangerar visningar av utställningarna.

LO BÄCKLINDER

Läs också