Lucior och julklappstips 1970

Ekerö Lions Club, Mälaröarnas ridklubb MÄRK, Ekerö fritidsnämnd och Väsby fritidsgård arrangerar Luciafestligheter för hela familjen i december 1970. 15-åriga Marie Leander från Väsby har korats till ljusets drottning.

Lucian Marie Leander ska rida i kortege i spetsen för nio tärnor genom centrala Ekerö. Sedan ska hon krönas på Väsbygården av fritidsnämndens ordförande, ingenjör Lars Larsson. Mälarölucian har valts bland ungdomarna på Väsbygården. ”Alla hågade flickor uppmanades att lämna in fotografier, dessa anslogs sedan i lokalen och gårdsbesökarna uppmanades att rösta. Marie Leander, en fräsch och blond 15-åring som hör till stamgästerna, fick en kraftig majoritet av rösterna. Hennes åtta medtävlare blir tärnor.”

En annan Lucia är nioåriga Marie Johansson. Hon lussar på Munsöskolans luciafest som Munsö kyrkliga syförening anordnar. Här säljer man tillverkade handarbeten. ”Det var en rikhaltig och vacker kollektion som vittnade om både god smak, förnämlig arbetsinsats och idog strävan.” Slutresultatet av försäljningen blir rekord med ett brutto på hela 2 800 kronor.

Julklappstips finns det gott om i MN och det som är på tapeten 1970 är bland annat en ”Living” barbiedocka. I annonsen förklaras att ordet ”Living” är engelska för levande. ”Det är hon nästan! För hon är rörlig från topp till tå och kostar 29:50.”  En annan annons har rubriken ”Att önska i juletid”. Här rör det sig om en stickad byxdress i akryl för 98 kronor eller varför inte en skinnväst för 52 kronor. Under rubriken ”Gör luciadagen till Fru-fri-dag! Bjud familjen på söndagsmiddag” finns det också gott om annonser på julbord och på flera av restaurangerna kan man avrunda julbordet med dans.

EWA LINNROS

Läs också