Lufsen från Stora skogen fyller 20 år

Under 20 år har uppåt 10 000 barn på Mälaröarna fått träffa Lufsen och delta i hans äventyr. Nu firar han sin födelsedag genom att ha en utställning i Galleri Utkiken och där framgår vilket stort avtryck han gjort på dem han mött.

– Jag var in i galleriet härom dagen och såg att flera ungdomar i tonåren hade skrivit gratulationskort till Lufsen där de berättar om vad han betytt för dem under uppväxten. Det var rörande, säger Ewa Lindberg, teaterlärare på Kulturskolan och en av dem som är ute i skolorna tillsammans med Lufsen och träffar barnen.

Hon och kollegorna Carina Lööf, Klara Valkare och Susanna Hellberg har som uppdrag att träffa alla kommunens elever i årskurserna från förskoleklass till årskurs 2. De besöker både barnen på plats i skolorna och tar med dem på ett äventyr på antingen Drottningholms slott, Birka/Hovgården eller i Stenhamra stenbrott.

Lufsen, som är någon slags djur, är en väldigt verklig figur för barnen, även om de vuxna kanske lägger märke till att han styrs som en marionett.

– Vi ser att han blir en väldigt trygg figur för barnen. Första gången de träffar honom kanske de är lite avvaktande och undrar vad han är för karaktär. Men efter hand brukar de slappna av och kanske får han till och med sitta i deras knä och får en kram vid det sista tillfället.

Ewa Lindberg kan berätta om otaliga tillfällen då barn tagit till sig honom som om han vore en levande figur. Och de sånger, varav de allra flesta skrivits av Gocki Sköld Linge, är välkända bland Mälaröarnas barn. Genom de äventyr han upplever och de svårigheter han ställs inför, blir det möjligt för barn och pedagoger att prata om svåra saker och lyfta frågor som till exempel: ”hur gör man om man inte är säker på om det är rätt eller fel det man har tänkt att göra?

– Det är i mötet med barnen som det uppstår magi. Vi utvärderar med jämna mellanrum om vi ska jobba vidare på det här sättet och kommer fram till att det är ett fungerar fantastiskt bra. Vi ändrar dock lite i äventyren efter hand och lägger till aktuella händelser.

Fram till den 27 augusti kan man träffa Lufsen och gratulera honom i Galleri Utkiken i vid Ekerö bibliotek.

LO BÄCKLINDER

Läs också