Lurar äldre med fula metoder

Lurar äldre med fula metoder

Hittills i år har 27 bedrägerier mot äldre rapporterats in från Mälaröarna. Nu varnar polisen för att bedragarna använder sig av nya, raffinerade metoder för att lura till sig pengar.

Av de 30 brott mot äldre som rapporterades in under årets åtta första månader i Ekerö kommun, var alla utom tre bedrägerier. Siffran var något lägre än förra året, men det som skiljer sig åt är att bedragarna blir mer och mer kallhamrade i sina metoder.

– Det som pågår nu är att man ringer upp äldre personer och stressar dem genom att säga att man ringer från banken, att det i stunden håller på att ske ett bedrägeri och att pengar håller på att föras över från kontot, berättar kommunpolis Anna Freij.

Vissa gånger simulerar bedragarna dessutom att de kopplar vidare mellan olika avdelningar, för att ge sken av att de verkligen ringer från en bank. Andra gånger kan de säga att en representant för banken kommer ringa på dörren och då behöver ha bankomatkort och kod för att kunna stoppa bedrägeriet.

– De är otroligt duktiga på att snacka omkull sina offer och stressa dem så att de glömmer att vara försiktiga. Ett annat tillvägagångssätt är att de säger att det har utlösts ett gaslarm och att personen måste evakueras. Detta kommer att kosta mycket pengar och därför måste man lämna ut sina kontouppgifter för att garantera att man kan betala.

Metoderna kan variera, men gemensamt för dem alla är att bedragarna är skickliga på att dupera sina offer och få dem att på olika sätt vara ovarsamma med sina koder och andra känsliga uppgifter.

– Det viktigaste man ska tänka på är att det aldrig är så bråttom och att man aldrig ska agera direkt utan frysa läget en stund. Banken ringer aldrig upp och begär uppgifter om kort och koder på det sättet. Om du är osäker, kan du alltid begära att få namn och nummer och ringa tillbaka.

Anna Freij påpekar också att man aldrig någonsin ska lämna ut sitt bank-id till någon som man inte känner, då det är som att lämna ut sin identitet.

– Tänk alltid att du ska ta ett steg tillbaka och göra en kontroll på något sätt. Om någon vill komma in i din lägenhet, kräv då att få ha någon annan person med dig, till exempel en granne eller anhörig.

Viktigt att komma ihåg är också att den här typen av bedrägerier ofta är kopplade till annan grov, organiserad brottslighet och är ett lätt sätt sätt för tjuvarna att komma över stora summor pengar, därför jobbar de hårt för att lyckas.

Ytterligare en typ av brott som blivit allt vanligare under senare tid är stöld av katalysatorer från äldre bilar. Dessa innehåller dyrbara metaller som till exempel platina, palladium och rodium.

– En sådan stöld tar inte mer än 30 sekunder och går till så att tjuvarna kommer i egen bil, stannar till och hissar upp en bil på domkraft, sliter loss katalysatorn, hissar sedan ner bilen och drar därifrån.

Av förklarliga skäl har polisen svårt att motverka dessa brott, då de går fort och sker på slumpmässiga platser.

– Vi hoppas dock att allmänheten kan bli mer uppmärksamma och om man ser något kan man ta registreringsnummer, larma och kanske följa efter bilen tills polisen hinner fram.

LO BÄCKLINDER

Läs också