Lyckat nationaldagsfirande där “Årets eldsjäl” utsågs

Lyckat nationaldagsfirande där “Årets eldsjäl” utsågs

I gassande sol samlades hundratals nationaldagsfirare i Drottning-holmsparken den 6 juni. Det bjöds på musik- och dansunderhållning, drop-in-vigslar, medborgarceremoni, aktiviteter för barn, konsert med Blacknuss och ”Årets eldsjäl” utsågs.

Kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) höll högtidstal, följt av tal från Morgan Gerle, chef för publika avdelningen vid Kungliga hovstaterna.

Till Årets eldsjäl utsågs Jakob Horn, ordförande i Ekerö IK:s ishockeysektion och Magnus Andersson, ordförande i Skå IK:s ishockeysektion. Juryns motivation lyder:

”Trots en historia av hårt klimat och stor konkurrens mellan två föreningar under lång tid där ”vi och dom” varit en verklighet som påverkat såväl sporten som synen på ishockey i Ekerö har dessa personer lyckats skapa en lösning på ett välidentifierat problem. Deras engagemang har visat hur mycket bättre det fungerar när man släpper på prestigen och arbetar tillsammans och med våra barn och unga i fokus. Med samverkan mellan föreningarna skapar de framtidstro i en relativt liten men framgångsrik hockeykommun och visar att kärleken till sporten är större än klubbmärket på bröstet. Den lyckade sammanslagningen skapar vi-känsla och en gemensam stolthet för Ekerö.”

– Vi har jobbat med det här i knappt två år och egentligen effektivt arbete i ett år, berättar Jakob Horn och Magnus Andersson tillägger:

– Det har gått så fort för att det har nästan varit tvunget. Att var och en för sig inom ishockeyn stå på egna ben med en bra verksamhet, det klarar man inte.

– Det har fungerat över förväntan. Vi har fått en jättebra respons både från medlemmar, föräldrar och kommunen, säger Jakob Horn.

Drottningholmsteatern hade säsongsinvigning och bjöd in till föreställning och musik med fri entré. Bland annat en dramatiserad visning med mycket sång och musik, teater med skådespelarna Johan Rabaeus och Andreas T Olsson samt musik med delar av Drottningholmsteaterns orkester.

I parken hade också Ekerö IK riggat med fotboll och armbrytningsaktiviteter, Munsö IF ordnade käpphästridning och scouterna bidrog med livlinekastning, barkbåtsbygge och ansiktsmålning. Den som ville prova på parkour kunde också göra detta, arrangerat av ”Chase Freerun”, biblioteket hade sagostund och på plats fanns även Idélabbet och Ekerö civilförsvarsförening.

På scenen uppträdde Ekerömusikerna Manicka Ångström och Thomas Eriksson, dansgruppen ”Vi unga Bailar” och färingsöbon Sonja Aldén. Det fullspäckade scenprogrammet fortsatte med konsert av bröderna Lindgren, akrobatikshow med prova på med ”Circus Le Flou” och ”Trio smack” med clowner för de små. Dagen kröntes med en konsert med livebandet Blacknuss.

Bilden: Årets eldsjäls-pristagare Jakob Horn, ordförande i Ekerö IK:s ishockeysektion och Magnus Andersson, ordförande i Skå IK:s ishockeysektion. Här tillsammans med kultur- och fritidsnämndens ordförande Helena Butén Langlet (M).   

EWA LINNROS

Läs också