M/S Wasaholm får nytt liv

M/S Wasaholm får nytt liv

Sightseeing-båten M/S Wasaholm kom till Mälaröarnas båtvarv 2015 i ett mycket nedslitet skick. Men på varvet pågår en omsorgsfull restaurering in i minsta detalj för att återställa båten till sin forna glans.

I ett hangar på båtvarvet står M/S Wasaholm strippad in på bara träet. Det är med vördnad man fylls när man beskådar denna båt som sakta men säkert förvandlas tillbaka till den skönhet hon en gång var.

Annika och Jim Svensson föll för sightseeingbåten m/s Wasaholm, trots att hon var i mycket dåligt skick.

– Vi såg den och det är ju ett kulturarv. Sedan är vi lite tokiga antar jag. Jim åkte upp tur och retur till Wilhelmina för att titta på den. Sedan kom han hem och sa ”nej det går inte, den var så himla rutten,”. Men så tänkte vi att det var så synd att den skulle stå där och ruttna bort, berättar Annika.

Efter veckors funderande fram och åter och med råd och tips av Jims pappa Jack som hade stor erfarenhet av båtar, beslutade de sig för att köpa båten.

– Båten är byggd i furu vilket är hållbart och även lätt att få tag på, så vi la ett skambud och på den vägen är det.

M/S Wasaholm är byggd 1945 på Rosättra båtvarv i Norrtälje. Hon är 15,15 meter lång och 2,96 meter bred.

1945 levereras båten till Bertil Sjöberg med namnet Queen Elizabeth och går i sightseeingbåtstrafik i Stockholm. Därefter har hon haft sex ägare. Namnet har också ändrats först till Jorun och sitt nuvarande namn Wasaholm, får hon 1957 då köparen Edvin Jacobsson köper båten.

Wasaholm har förutom Stockholm haft sin hemort i Oxelösund, Västervik och Saxnäs. Där trafikerar hon Kultsjön i Vilhelmina lappmark och stannar där fram till 2015, då Annika och Jim köper henne.

De startade den omfattande restaureringen 2015 och nu börjar båten se ut som originalet. Men det mesta har bytts ut och flera av båtvarvets personal arbetar med båten.

– Vi har kunniga personer, men det finns snart inte någon som behärskar hantverket, säger Annika.

När blir då båten klar?

– Oj, det var en bra fråga. Först ska hela skrovet bli klart. Sedan har vi inredningen som ska återställas till original, men det är inte helt självklart, förklarar Annika och fortsätter:

– Vi har gamla fotografier att gå efter och från början fanns 44 stolar, lite av den typen som fanns i gamla bussar. Men dessa kastade dessvärre den förre ägaren. Så vi får försöka hitta nya, det vill säga nya gamla stolar. Jag vet inte hur, vi får kanske köpa en gammal buss för att få tag på sådana stolar, säger Annika.

Deras kärlek till Wasaholm som uppstod trots hennes halvruttna skick den där gången för några år sedan, har nu lett till en kulturgärning. För när hon väl blir klar, har ännu ett båtbygge av rang bevarats för framtiden.

EWA LINNROS

Läs också