Mälaröarna är ett fantastiskt ställe att leva och verka på

MN träffar Marie Adolfsson för Små grytor, som berättar om verksamheten, tankarna inför framtiden och sin syn på utvecklingen av Mälaröarna. 

Berätta lite kort om dig själv och hur kom det sig att du startade Små grytor?

– Jag är en driven 40+ tjej med rötterna i Skövde och har arbetat som kock i 20 år. Det är ett kreativt och kul yrke som passar mig bra. När jag och min exman planerade att köpa hus började tankarna om en egen cateringfirma bubbla inom mig och när vi fann huset i Svartsjö så fanns det en perfekt gästhusbyggnad som kunde byggas om till cateringkök. 

– Sagt och gjort, 2013 drog jag igång Små grytor, först i mindre skala, men efter skilsmässan har jag skalat upp och bildat aktiebolag och driver företaget på mer än heltid. Det är otroligt lyxigt att ha min arbetsplats hemma och mina barn, Astor 13 år och Otis 11 år, kommer ibland ut och hjälper till i cateringköket och det är skönt att som ensamstående mamma kunna vara nära dem, även när jag arbetar. 

Beskriv din verksamhet.

– Inget jobb är det andra likt. Under sommarhalvåret har jag många bröllop varvat med studentfester, födelsedagsfester, minnesstunder och företagsjippon som också sker året runt. Själva företagandet, inköp av varor, matlagning och projektledning sköter jag själv men jag har suverän personal som hjälper mig med servering vid större fester och andra tillställningar. Jag är även medlem och styrelseledamot i företagsnätverket Selma för oss kvinnor som bor eller driver företag på Mälaröarna, ett fantastiskt nätverk som är så givande att vara med i, både som företagare, men även som person.

Hur ser dina kunder ut?

– Mina kunder är allt från de som beställer catering för första gången till företagsledare som är vana vid beställningar och udda jobb som filminspelningar, där jag har serverat mat på plats. Jag har fått ett väldigt fint nätverk av kunder på Mälaröarna, men jag levererar i hela Stockholmsområdet. Jag har till och med levererat till Sala då det hört så mycket gott om Små grytor, vilket både gör mig stolt och glad. Jag är även Ekebyhovs slotts alldeles egna catering.

Hur ser dina framtidsutsikter ut och vilka utmaningar står du inför?

– Pandemiåren är fortfarande märkbara, men jag börjar komma ikapp, och även om den varande lågkonjunkturen märks till viss del går det bra just nu. Framåt hoppas jag på många nya roliga och intressanta samarbeten och att hitta en samarbetspartner, som kan hjälpa mig så att jag kan tacka ja till alla jobbförfrågningar, men också kunna vara lite mer ledig.

Hur vill du att Mälaröarna ska utvecklas framöver?

– Mälaröarna är ett fantastiskt ställe att leva och verka på. Jag önskar ett rikare utbud av mysiga restauranger längre ut på Färingsö och fler ställen för våra ungdomar att hänga på.

Till sist, vilket företag i kommunen vill ni läsa om i tidningen?

– Marie Boltjes som driver Mediyoma.

Läs också