Mälaröarna – Sveriges Beverly Hills?

Mest hästar och kändisar i landet – ja, så var det på Mälaröarna i början på 90-talet. Och kanske har inte tiderna förändrats så mycket på den punkten. 

Mälaröarna är inte bara Sveriges mest hästtäta kommun, här ryms också flest kändisar, sett till sin storlek och invånarantal, står att läsa i en artikel i Mälaröarnas nyheter från 1992. Reportrarna Björn Hessle och Kristina Froelich radar upp ett antal kända ansikten som går att beskåda livs levande på Mälaröarna, däribland operasångerskan Ulla Sallert, skådespelaren Sven Lindberg, författaren Olof Lagercrantz, tyngdlyftaren Lennart Hoa-Hoa Dahlgren och skådespelaren Eva Remaeus, känd från Fem myror är fler än fyra elefanter.

I artikeln finns inte bara livs levande kändisar. Även den fiktiva machoagenten Carl Hamilton, från Jan Guillous då senaste alster Ingenmansland, står nämnd som nyinflyttad i den pompiösa herrgården Stavsborg. Bara två av de personer som är omnämnda i texten är fortfarande i livet och har kvar sin hemvist på Mälaröarnas. Carl Gustav Bernadotte och Agnetha Fältskog har länge bott i kommunen och tycks inte ha några planer på att lämna den.

Däremot har det tillkommit en hel del nya kändisar under de trettio år sedan artikeln. Huruvida kommunen fortfarande är den kändistätaste i landet idag är oklart men att det är en skön skara kändisar vi kan stoltsera med, råder ingen tvekan om!

Anders Bagge, musiker, kompositör, musikproducent och kanske mest känd som jurymedlem i Idol, har länge bott på Färingsö men nyligen flyttat med sin fru tillika Fröken Sverige 1993 Johanna Lind Bagge och parets fyra hundar till slottet Rastaborg på Ekerö.

Sonja Aldén, folkkär sångerska och låtskrivare, bor härligt lantligt med sin familj i Skå på Färingsö.

Martin “Max Martin” Sandberg, en av världens mest framgångsrika låtskrivare, är uppvuxen i Stenhamra, men bor numera i USA. Han har dock även ett inte helt oansenligt hus även i Hilleshög på Färingsö. 

Carolina Gynning, konstnär, skådespelerska, tv-profil, bor i sin nyrenoverade villa på Ekerö. I “hippiehuset” som hon kallar det bor även pojkvännen Viktor Philipson, tre döttrar, höns och hundar.

Suzanne Reuter, folkkär komiker och skådespelerska, hyr sedan många år ett hus av vännen tillika Abba-legendaren Agnetha Fältskog. Huset är vackert beläget på en udde på Ekerö.

Stefan Sundström, musiker och miljöprofil, bor lantligt och omringad av växthus, grödor och solceller på Färingsö. 

Johan Hedenberg, skådespelare och manusförfattare, kan man se joggande på slingriga grusstigar långt ut på norra Färingsö, där han bott i samma villa i nära trettio år. 

Utvandrarna: Många kändisar har också lämnat Ekerö. Här är några av dem: 

Anette Norberg, curlingspelare och OS-medaljör, sålde huset på Ekerö och flyttade till sommarstugan utanför Härnösand. 

Martin E-type Eriksson, sångare och krögare, har lämnat Adelsö för Bromma, där han bor med kärleken Melinda Jacobs, som också väntar parets första barn.

Ludmila Engqvist, tidigare löparstjärna har flyttat från Ekerö och bor numera i Spanien.

Richard Sjöberg, programledare för Postkodmiljonären träffade sin fru Annika på gymmet på Ekerö och gifte sig på Svartsjö slott. Numer bor paret i Bromma

HELEN BJURBERG

Läs också