Mälaröarna i topp för prisutveckling på fritidshus

Intresset för att köpa fritidshus i Sverige har exploderat under de senaste åren. I Stockholms län har priserna stigit med 45 procent på fem år och 24 procent under det senaste året. Mest har priserna stigit på Mälaröarna och  Norrtälje.

Fritidshuspriserna för Ekerö kommun har likt Norrtälje stigit med 54 procent på fem år och för Ekerös del med 10 procent under 2021. Svagast prisutveckling har det varit i Södertälje med 2 procent under fem år. Allt detta enligt ny statistik som Fastighetsbyrån sammanställt. Priserna för fritidshus har för riket som helhet stigit med 52 procent de senaste fem åren  och med 18 procent under det senaste året.

Medelpriset för ett fritidshus 2016 på Mälaröarna var  2 403 088 kronor och ligger idag på 3 379 881 kronor.

– Utvecklingen som pågått under de senaste fem, sex åren accelererade under pandemin. Många söker ett alternativt boende som är lantligt beläget. Den utvecklingen förväntar vi ska fortsätta. Man spenderar mer och mer tid i sitt fritidshus eller sitt deltidsboende som det mer och mer handlar om, säger Lasse Tapper, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån.

Läs också