Mälaröarnas alla julmarknader

Finns det något mysigare sätt att förbereda sig inför julen än genom att strosa runt på en julmarknad, till tonerna av julmusik och med ett kanderat äpple i handen? Nu under slutet av året fylls Mälaröarna av pittoreska julmarknader där du kan fika, träffa tomten och köpa godsaker, pynt och presenter inför julhelgerna. MN har samlat dem alla i en julmarknadsguide.  

För många julsugna besökare från både öarna och stan har den stora julmarknaden på Drottningholms slott blivit en kär tradition. Men i år kommer den inte bli av. Anledningen är vägbygget som riskerar att ställa till det med både säkerhet och trafik. Dock finns det  många alternativ till Drottningholms julmarknad ute på alla våra öar. En av nykomlingarna, Drottningholmskolans julmarknad på Lovö, hoppas kunna locka en del av publiken som annars brukar gå på slottet.

– Det känns fantastiskt roligt att kunna bjuda in till en julmarknad på Lovön även i år, om än i något annat format än den som vanligtvis brukar hållas på slottet. Drottningholmskolans elever står för kafé, julunderhållning och loppis samt att vi har mer än 20 utställare på plats med närproducerade julklappar och godsaker. Vi bjuder på en mysig julstämning och hoppas så många som möjligt vill komma! säger Cecila Anneling, förälder och en av initiativtagarna till julmarknaden.

För den som vill söka sig längre ut på öarna kommer både Adelsö och Ölsta folkets park att anordna julmarknader. Och på Ekerö finns en hel drös att välja mellan.

Färingsö

Ölsta

Var? Ölsta folkets hus och park, Solbergavägen 1 När? 11 december 

Tid? 12.00-16.00

Vad? Stämningsfull julmarknad med marknadsstånd fyllda av olika sorters hantverk, glöggkafé/servering, julmusik, barnbio, julkappsfiske, tombola, chokladhjul, rid-

ande luciatåg, ponnyridning med mera.

Ekerö

Ekerö centrum

Var? Mälarö torg

När? 26 november

Tid? 11.00-15.00

Vad? Ekerö centrum inviger julen med tomte och andra ”juligheter” i butikerna.

 

Ekebyhovs slott 

Var? Björkuddsvägen 107

När? 27 november

Tid? 12.00-16.00

Vad? Ett 30-tal utställare både ute och inne med bland annat mat och bakat som hör julen till, hantverk och lotterier. Träkvista sjöscoutkår ansvarar för kaféet.

 

Jungfrusund

Var?  Bryggavägen 133 När? 3-4 december 

Tid? Lördag 11.00-16.00, 

söndag 11.00-15.00

Vad? Kvalitativ marknad i underbar skärgårdsmiljö med delikatesser, lokalt hantverk, konst, karameller, julklappar, granförsäljning, tomte, aktiviteter, musik och en massa god mat och dryck. 

 

Rosenhill

Var? Nyckelbyvägen 22 När? 10-11 december

Tid? 11.00-16.00

Vad? Kafé och försäljning av Rosenhills egenodlade och hembakade produkter som hör julen till. Även andra utställare med lokala julklappar och godsaker.

Kaggeholms slott

Var? Kaggeholms slott 

När? 10 december

Tid? 12.00-16.00

Vad? Ponnyridning, 

luciatåg med Kaggeholms musiklinje, utställare inne och ute, kafé och korvgrillning

 

Lovö

Drottningholmskolan

Var? Skolallén 3

När? 3 december

Tid? 12.00-17.00

Vad? Musik, kafé, hembakat, hantverk, fiskdamm, julpyssel och loppis

 

Adelsö

Adelsö festplats

Var? Adelsö ringväg 82

När? 26 november

Tid? klockan 11.00-15.00

Vad? Lotteri, kransar, julpynt, handgjorda smycken, tomtar, bakverk, betongarbeten, smide, chokladhjul, varmkorv, glögg och pepparkakor, kolbullar, café med varm choklad, foodtruck, julsånger, tomte.

HELEN BJURBERG

Läs också