Mälaröarnas pensionärer drömmer om egen lokal

Höga hyror och fullbokade lokaler bekymrar pensionärerna på Mälaröarna. För att kunna utöka sin verksamhet drömmer PRO på Ekerö om en egen träffpunkt.

I en artikel i Mälaröarnas nyheter från oktober 2012 berättar Britt Ollmark och Britta-Lena Rodell, styrelseledamöter i PRO Ekerö, om hur de tvingas kånka runt på termosar och attiraljer mellan olika lokaler för att de inte har någon fast plats att vara på. Många lokaler har för höga hyror för föreningen och på de som är rimliga i pris, är trycket högt.

Nu har föreningen till och med fått lägga ner vissa aktiviteter, som berättarkaféet, för att de inte har någonstans att vara.

“Vi behöver ha en lokal med förvaringsutrymmen och ett bra kök”, säger Britt Ollmark, till Mälaröarnas nyheters reporter Lo Bäcklinder.

Dåvarande kommunalråd Peter Carpelan, tipsar om att pensionärsföreningen kan söka kulturbidrag, men enlig Britta-Lena Rodell räcker inte det för kostnader till lokal som i många fall är så höga som tusen kronor per tillfälle. Britt Ollmark och Britta-Lena Rodell tycker att kommunen borde värna om  ensamma, äldre, många gånger kvinnliga pensionärer, som inte har ekonomiska förutsättningar att betala höga lokalhyror. Framförallt tycker de att man ska planera för fler lokaler  när man bygger nytt,  säger de i Mälaröarnas  nyheters artikel.

Tio år senare tampas PRO-föreningen på Ekerö fortfarande med samma lokalproblem.

– Faktum är att det om möjligt är ännu sämre idag. Det är som att pensionärer inte räknas, säger Britta-Lena Rodell, som menar att Ekerö PRO-förening har det sämre än de flesta andra PRO-föreningar. 

Tidigare hyrde de kyrkans lokaler men när hyran höjdes blev det för dyrt. Nu träffas de i en av Ekerö bostäders mötes-

lokaler som de kan hyra billigt tack vare att en av styrelsemedlemmarna bor i samma område. Den är dock liten och rymmer inte alla medlemmar och det finns inget utrymme för att kunna ha någon underhållning eller aktivitet i lokalen.

Fortfarande tycker Britta-Lena att kommunen borde kunna hjälpa föreningen med en lokal. Hon medger att de visserligen har fått en litet bidrag från kommunen.

– Men så länge vi inte har egna lokaler så blir vår verksamhet ändå väldigt sparsam, säger hon.

HELEN BJURBERG

Läs också