Mälaröbion blev årets eldsjälar

Mälaröbion blev årets eldsjälar

Det blev det hårt arbetande och engagerade gänget bakom Mälaröbion som fick ta emot priset som ”Årets eldsjäl”. Ett uppskattat erkännande som ger lite extra kraft för att jobba vidare under hösten.

Vanligtvis delas utmärkelsen ”Årets eldsjäl” ut under nationaldagsfirandet i Drottningholmsparken, men eftersom det är inställt i år, blev två av vinnarna Andreas Carlsson och Filip Wahlberg från Mälaröbion uppringda av Helena Butén Langlet i direktsändning i radioprogrammet Mälarö mötesplats istället. Ingrid Röising Bergman var den tredje namngivna medlemmen som blev tilldelad priset.

– Det här känns jättekul, vi är alldeles rörda av motiveringen, konstaterade Filip Wahlberg.

Han och Andreas Carlsson berättade om att bredden på repertoaren kan vara en anledning till att de lockar förhållandevis många besökare, varav en hel del är återkommande och ser ett flertal filmer varje säsong.

– Vi har fått många nomineringar av er förening och jag skulle säga att det är just bredden och tillgängligheten som har varit avgörande, förklarade Helena Butén Langlet i radion.

Efter en väldigt annorlunda vår, där nära hälften av de aktiva medlemmarna i föreningen inte har kunnat hjälpa till med driften av biografen med anledning av att de tillhör någon riskgrupp, längtar de efter att så småningom kunna gå tillbaka till samma rika utbud som tidigare. Sedan  föreningen tog över driften av biografen vid årsskiftet 2019, har de skapat en stor variation som inrymmer allt från dagbio till singalong-föreställningar och knattebio. När Mälaröbion tog över Live på bio-verksamheten kom också de populära visningarna av liveföreställningar från stora operascener, museum och teaterföreställningar med i repertoaren.

– Det blir dock en utmaning för oss att kunna ha ett lika brett utbud framöver då många av våra medlemmar inte kan hjälpa till praktiskt just nu. Men förhoppningsvis kan vi locka fler att komma med i vårt trevliga gäng, där man får se mycket film och får chansen att lära sig biografdrift, säger Andreas Carlsson.

Övriga nominerade till eldsjälspriset var Holger Cederberg, Andreas Gustavsson och Marcus Ingelborn från Mys och Spel och Steven Moar från Mälarögymnasterna.

LO BÄCKLINDER

Motivering:

”Med lovord och hyllningar från en stadigt ökande publik skapar dessa ideella kulturspridare en bred repertoar av ny kvalitetsfilm för alla åldrar och sprakande livesändningar från stora scener i Världen. Allt kringarbete liksom deras egen närvaro inför och vid visningar skapar en känsla av att du som gäst känner dig välkommen och delaktig. Att bygga samarbeten med föreningar, filmbolag och andra samarbetspartners är den styrka som bär verksamheten. Denna trio har fått igång Mälaröbion och Live på bio med en glädje och energi som smittar av sig på besökarna och gör Bion till en tidigare saknad träffpunkt för Ekeröborna.”

Läs också